WALLIS BIRD – WALLIS BIRD

Wallis Bird is klein van stuk en klaar voor het grote offensief. Met deze derde plaat van deze Ierse artieste wil zijzelf en de platenmaatschappij haar een echelon hoger op de ladder van roem en faam in de muziekscene zien klimmen. Hiervoor rekenen ze op deze plaat en de faam die ze opgebouwd heeft door een sterke live act. Het optreden dat ze deed op het Paris Rock en Seine Festival zorgde in Le Monde voor een lyrische recensie. Ze mocht ook al het voorprogramma spelen voor groten als Billy Bragg, Rodrigo y Gabriela.

Kortom deze Ierse, die ondertussen in Londen woont is er klaar voor. De vraag is of dit album sterk genoeg is om de hoop van de platenfirma te ondersteunen. Hiervoor zijn er natuurlijk goede songs nodig. De songs voor dit album werden op 3 plaatsen geschreven. Heel verschillend van aard en met als gevolg verschillende sferen. De plaatsen zijn : een oud radiostation (ex DDR) in Berlijn, een afgelegen hutje in Ierland tijdens zware sneeuwstormen en haar thuis in Londen met op de achtergrond de rellen die in die periode plaatshadden.

Kenmerkend voor haar is de aparte manier van gitaarspelen die te wijten is aan een ongeluk als kind (iets met een grasmaaier) waardoor ze haar linkerhand slechts beperkt kan gebruiken. Daarom leerde ze een andere manier van spelen.

Wat dit derde album kenmerkt is de productie die klinkt alsof degene die het deed alle knopjes niet kon bedienen. Dus hier is geen perfect geluid te horen. Maar dat is nu net een van de sterktes van deze plaat. Door dit ruwe kantje krijgen de plaat een meerwaarde. Op de ingetogen opener “Dress My Skin And Become What I’m Supposed To” klinkt de lieflijke stem contrasterend met het koor en de handengeklap. Sterk nummer . Direct gaat het over in een uptempo nummer “I Am So Tired Of That Line”: boordevol energie, hitsige percussie en een koor dat plezier heeft. In een heel ander register maar zeker even radiovriendelijk. Doet wat denken aan Alanis Morisette op haar best. Dan komt de single die uit deze plaat getrokken is “Encore” een uptempo nummer dat ook aan Morisette doet denken: heftige zang met uithalen, geluidsmuur en catchy refrein.

De ballade “Take Me Home” is een minder nummer. De fluisterende zang en de ingetogen maar toch aanstekelijke ritmes zijn nochtans goed maar de song geeft een iets te in elkaar geknutseld gevoel. Het volgende nummer “In Dictum” heeft ze waarschijnlijk op afzondering in Ierland geschreven. Hier komen in elk geval haar Ierse roots het best tot uiting. Zowel in de zang, het koor en de instrumentatie. (whistle)

Uitbundig en weids klinkt “Ghost Of Memory” terwijl “Heartbreaking City” (de volgende single?) eerder speels en radiovriendelijk klinkt. In beide gevallen laat Wallis horen dat haar stem zowel de zachte als de uithalende registers aankan.

De zware thema’s komen aan bod in “Who’s Listening Now” (over spijbelen, generatiekloof) en “I’m Still Here, I’m Still Here” (zelfmoord) . In het eerste nummers haalt ze uit als de beste Anouk of Morisette. De ballade “Feathered Pocket” is iets te lieflijk gezongen waardoor het een, naar mijn smaak, te hoog meligheidgehalte heeft.

Maar de “piece de resistance” van deze plaat is de afsluiter “Polarised”: een epos met wisselende stemmingen. Knap gezongen en gespeeld. We krijgen nog een mystery track, een piano niemendalletje, voorgeschoteld;

De slotsom is niet onverdeeld positief. Wel is hier een artieste te horen die wat in haar mars heeft, eigenzinnig haar weg gaat en die zeer verschillende emoties kan overbrengen met haar muziek. Veelbelovend en met grote potentie noemen we dat. Ze bezit ook de kunst om de nummers iets catchy te geven waardoor ze zeker een groot publiek kan aanspreken. Daarenboven gaat ze moeilijke thema’s niet uit de weg. In sommige gevallen zijn de songs nog iets te studentikoos van niveau. Maar de grote test komt er op zondag 1 april. Dan is ze live te zien in de AB. En tickets kan je winnen op deze site.

(Lisael)

01 April 2012 - Ancienne Belgique - Brussels
02 April 2012 - Paradiso - Amsterdam
03 April 2012 - Merleyn - NijmegenArtiest info
Website  
 

Label: Rough Trade