FANFARLO – ROOMS FILLED WITH LIGHT

Het Londense indie popkwintet ‘Fanfarlo’ verbaasde vriend en vijand begin 2009 met hun schitterende debuutplaat “Reservoir” waaruit de single “The Walls Are Coming Down” wekenlang bovenaan diverse hitlijsten stond. En ten huize van deze jongen wordt ook nu nog af en toe lekker wild rondgesprongen op de dynamische song “Harold T. Wilkins” uit die cd.

Voor de groepsnaam lieten ze zich inspireren door de novelle ‘La Fanfarlo’ van schrijver Charles Baudelaire. Vooraleer met hun debuutalbum naar buiten te komen had de formatie reeds enkele jaartjes proef gedraaid in het Londense undergroundcircuit. ‘Fanfarlo’ wordt geleid door de Zweedse muzikant Simon Balthazar en heeft daarnaast Leon Beckenham, Justin Fink, Amos Memon en Cathy Lucas als enige dame in zijn rangen. Hoewel leadzanger Simon Balthazar algemeen als inspirerende songschrijver wordt vernoemd, komen de credits en dus ook de auteursrechten voor alle nummers op naam van de vijf bandleden.

Kenmerkend voor hun sound is de zeer brede instrumentatie die bij hun songs wordt gehanteerd. Naast de traditionele instrumenten maakt de groep ook ruimte voor bij een popgroep veel minder conventionele instrumenten als violen, trompet, klarinet en mandoline. Het zorgt in de vakpers dan ook voor regelmatige vergelijkingen met andere bands in dit genre als ‘Arcade Fire’ en ‘Beirut’ die eveneens folk, punk en rockmuziek in elkaar verstrengelen. Zelfs sporen van ‘good old’ David Byrne en zijn ‘Talking Heads’ of van de meer recente rockband ‘The National’ zijn volgens ons in hun muziek waarneembaar.

De tweede plaat “Rooms Filled With Light” moet al het goede dat over ‘Fanfarlo’ werd verteld bij de release van hun debuut nu komen bevestigen. En dat doet ze naar ons gevoelen met brio. Volgens onze bescheiden mening is dit album zelfs stukken beter dan “Reservoir” en staat ‘Fanfarlo’ aan de vooravond van een lange en succesrijke muzikale carrière.

Als producer van deze nieuwe cd werd Ben H. Allen uitgekozen, een momenteel niet uit de actualiteit weg te branden producer die grote faam verwierf dankzij zijn werk voor de albums van ‘Gnarls Barkley’ (“St. Elsewhere”), Christina Aguilera en Cee-Lo Green. De eerste single “Replicate” kwam al in september 2011 op de markt maar is zeker niet het beste nummer uit “Rooms Filled With Light”.

Daarvoor laten wij ons veel liever overtuigen door een aantal andere tracks die onweerstaanbaar en zeer dansbaar zijn, zoals elektropopsongs “Deconstruction” en “Shiny Things” waarin we invloeden van ‘OMD’ menen te herkennen of de repetitieve riffs in oorwurmen “Lenslife” en “Tightrope” en het door de toevoeging van blazers sterk opgewaardeerde nummer “Tunguska”.

Ondanks het feit dat deze altijd moeilijke tweede plaat van ‘Fanfarlo’ in de pers opvallend matig en met veel reserves wordt onthaald, verkiezen wij om hierbij toch wat tegen de stroom in te varen en plechtig te verklaren dat wij wel mateloos kunnen genieten van de door synthesizers aangestuurde ‘eigthies’-elektropop in songs als “Feathers” en het op “Vienna” van ‘Ultravox’ lijkende epos “Dig”.

(valsam)

15.05.12 - BOTANIQUE - BRUSSEL

 

Artiest info
Website  
 

Label: Atlantic Records

Distr.: Warner Music

video