HARMONIJKOWY ATAK - HARPCORE

Zelden of nooit zagen we onszelf geconfronteerd met zo een tegenstrijdige gevoelens als na de, ettelijke, beluisteringen van dit album. De vinger afwisselend op de repeat- dan wel de skipknop. Beoordelingen botsend tussen uitstekend dan weer overbodig. Het is geen makkelijke deze “Harpcore” van Harmonijkowy Atak. Uit de naam van het album zal je al kunnen afleiden dat de harmonica ofte bluesharp de hoofdrol op deze release krijgt toebedeeld. En misschien had je ook al door dat de groepsnaam Pools klinkt. Het viertal Kaminski, Kielak, Leczycki en Wisniewski + een paar gastmuzikanten waarvan we je de naam gaan besparen zijn inderdaad allen niet minder dan uitstekende beoefenaars van de mondharmonica.

Het album twijfelt wat tussen, blues, funk en soul en dat is vreselijk jammer. Wat dacht u zelf van op één en dezelfde plaat “Walking Blues” en “Bad Girls”? Het begint nochtans muzikaal veelbelovend met Dr John’s “Right Place, Wrong Time”, de vocals in deze song roepen bij ons bijwijlen beelden op van Homer Simpson, een fenomeen dat zich later nog eens zou herhalen bij anders songs. Maar muzikaal, het weze herhaald, een méér dan deftige cover. Een eerste tenenkrullend moment komt er met de tweede track “Bad Girls” u waarschijnlijk wel bekend van Donna Summer. De discosfeer blijft behouden in het daaropvolgende “Higher & Higher”, ontelbare keren al gecoverd en een oorwurm van jewelste maar dan wel eentje waar je zo rap mogelijk wilt van af geraken. En dan plots komt er een uitstekende versie van T.J. White’s “Steamy Windows”, niet tante Tina-gewijs maar wel als een fraai eerbetoon aan de auteur klinkend. Dit is een song waarvoor we de repeat ettelijke keren indrukten. En zo kabbelt het album maar verder. Een totaal overbodige versie van Stevie Wonder’s “Superstition” wordt dan weer opgevolgd door een ronduit briljante cover van Robert Johnson’s “Walking Blues”, heerlijk meestampend gebracht op stuwende drumlijnen.

We weten echt niet wat we met deze plaat moeten aanvangen. We kunnen ze niet afbreken noch ophemelen. De hoogtepunten zijn te schaars om deze release naar voor te schuiven. Langs de andere kant zullen harmonicaliefhebbers dan weer kunnen smullen van het een keer jazzy, dan weer bluesy of jammerende spel van de heren. Luistert u zelf eens op hun website of myspace !

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

Label: Fmb/Marikom