PEYTON TOCHTERMAN – A NEW WORLD

Een nieuwe wereld, dat is toch de ultieme droom van ieder van ons. Een wereld waar er geen plaats is voor pijn, verdriet of geweld en alle mensen vrolijk en blij kunnen genieten van elke dag. Een utopie allicht, want de dagdagelijkse realiteit plaatst ons telkens weer met beide voeten op de grond.

Toch is dromen over een nieuwe wereld niet verboden en kan dat een positievere levenshouding stimuleren. Misschien is dat ook wel één van de redenen waarom de Amerikaanse singer-songwriter Peyton Tochterman uit Charlottesville, Virginia zijn meest recente plaat “A New World” heeft genoemd.

In de eerste song “Smile” probeert hij een geliefde te overtuigen om een glimlach op het gezicht te toveren en de dingen des levens wat rooskleuriger te bekijken. Dat deze door het leven getekende en geïnspireerde muzikant ook realistische trekjes heeft, blijkt uit de volgende song “Mortal Planet” waarin we volgende confronterende tekst kunnen horen: ‘It’s a mortal planet, there’s no survivors here, if live don’t kill you, dyin’ surely will”.

De ‘Bruce Springsteen’ in Peyton Tochterman komt een eerste keer prominent opduiken bij het liedje “Johnsburg” waarin we hem in de gekende stijl van de ‘Boss’ een traditionele ‘road song’ over dit plaatsje horen brengen. Die gelijkenis met Springsteen menen we trouwens ook te herkennen in de muzikaal swingende tracks ”Red Angel” en “A New World”, waarin het orgel van Abe Wilson en de elektrische gitaar van cd-producer Sam Wilson een prominente rol krijgen toebedeeld. Deze twee ‘Wilson’-broers kennen de muziekliefhebbers zeker ook als de stuwende krachten achter de schitterende familiegroep “Sons Of Bill” waarvan we onlangs hun prachtplaat “Sirens” recenseerden.

Daarna zingt Peyton Tochterman in “Need Me Or Not” en in “Sure Thing” telkens een zeer te pruimen duet met Stacey Earle, de muzikale zus van Steve Earle en zelf een gevierde countryzangeres. Naar het einde van deze cd toe wordt het eventjes stil en beklijvend tijdens de drie intimistisch gebrachte, akoestische ballads “These Lives Eternal”, “Carolina Wind” en afsluiter “Blue Eyes”.

Peyton Tochterman heeft een lang muzikaal verleden als lid van de formaties ‘Fair Weather Burns’ en ‘High Society’ waarin hij nog steeds dienst doet als frontman. Of hij met deze puike cd “A New World” definitief de solotour wil opgaan wordt nergens verduidelijkt, maar dat hij het op deze wijze helemaal waar zal kunnen maken staat buiten kijf. Van goede folkrockers kunnen we er in deze ‘New World’ namelijk nooit teveel hebben.

((valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Luna Sol Productions LLC

Info: Ralph Jaccodine

video