ERIC ATHEY - GOING & GONE

Prachtig klinkende americana songs met een soulvol Memphis en Stax gehalte, dat is zowat de omschrijving die past bij wat we te horen tijdens het beluisteren van de nieuwste cd "Going & Gone" van Eric Athey. Was zijn voorgaande cd "Open House" nog eerder puur alt- country gericht, dit album leunt meer aan bij soul en blues.

Het vet klinkende Hammondorgel van Micheal Stark is daar zeker voor een groot deel verantwoordelijk voor, terwijl de rest van de band bestaat uit de drie muzikanten van blueszangeres Deb Calahan's groep, die beschikbaar waren doordat Deb een time-off nam voor haar zwangerschap. Als extra aanvulling voor de cd was er nog lap-steel en dobrospeler Brian Hurst, plus drie backingzangeressen en drie blazers.

Dit resulteert in een nostalgisch geluid, wat herinnerend aan de Muscle Shoals opnames van de jaren zestig, maar met een hedendaagse inslag. Zelf noemt hij het "21st century blue-eyed soul". Een buitenbeentje op de cd is de enige cover, de instrumental "Albatross" zoals bekend van Peter Green 's Fleetwood Mac.

Athey is een uitermate talentvolle singer-songwriter, zodat de 9 overgebleven songs op de cd stuk voor stuk aangenaam luistervoer zijn geworden. Nummers als "Coffeehouse Blues", "Live To Learn" en "Been Here And Gone" zijn prachtige, sfeervolle, in gospel gedrenkte country-soulsongs zoals we ze zelden nog horen, en ze maken van "Going & Gone" dan ook een cd die we volop kunnen aanraden.

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby