JUDGE SMITH – ORFEAS

Even voor alle duidelijkheid: als u op zoek bent naar een nieuw, ietwat vreemd conceptalbum, kan u niet om ‘Orfeas’ heen. Het is al een hele tijd geleden dat ik zo’n aparte aanpak van een cd ben tegengekomen. Let wel, ‘Orfeas’ is zeker geen slechte cd, verre van zelfs. Stellen dat het pure ontspanning is om deze plaat uit te zitten is dan wel weer net een brug te ver. We lopen echter een beetje vooruit op de feiten. Zal ik u eerst even wegwijs maken in het wereldje dat Judge Smith heeft gecreëerd met zijn laatste release?

‘Orfeas’ is een hertaling van de mythe van Orpheus, de magische muzikant uit de Griekse mythologie die naar de Onderwereld reist om zijn geliefde Eurydice terug te halen. Hij ontroert met zijn muziek Hades, de god van de dood, en mag zijn vrouw terug meenemen. Er is echter één addertje onder het gras: hij mag heel de trip niet achterom kijken. Wanneer hij dat uiteindelijk wel doet, verliest hij Eurydice voor eeuwig. De eigenlijke mythe verdwijnt echter even naar de achtergrond, want Orfeas moet eerst optreden in de Wembley-arena…

Smith noemt ‘Orfeas’ een ‘songstory’, een uitgebreide muzikale vertelling. En dat uitgebreid mag je echt wel letterlijk nemen. De cd bevat 34 nummers, stukjes muziek waarin er een uiterst breed gamma van muziekstijlen de revue passeren. Instrumentale rock, mediterrane gitaarmuziek, modern klassiek, trance en zelfs een flard death metal, het wordt allemaal in drie acts gegoten. Net als in de theorie van Aristoteles over Tragedie is ‘Hamartia’ de tragische fout van de held, ‘Anagnorisis’ de erkenning van de waarheid en ‘Periperteia’ de ommekeer van het geluk. Het mag duidelijk zijn dat ‘Orfeas’ baadt in de Griekse Oudheid. Geef toe, er zijn lichtere onderwerpen om een plaat over te maken.

Nu is Judge Smith met ‘Orfeas’ lang niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef eerder nog twee van zulke ‘songstories’. Aan de eerste, ‘Curly’s Airships’, werkte hij meer dan zes jaar. In meer dan twee uur vertelt hij het verhaal over een ramp met een zeppelin in 1930. Voor ‘The Climber’ uit 2009 werd Smith dan weer bijgestaan door een Noors mannenkoor en een contrabas. En de derde is dus ‘Orfeas’.

Chris Judge Smith is ook bekend van Van der Graaf Generator, de band die hij samen met Peter Hammill in 1967 oprichtte. Daarnaast heeft de man nog tal van andere wapenfeiten op zijn naam staan. Zo schreef hij vier musicals en verschillende opera’s en cantata libretti. Ook in de tv-show ‘Not The Nine O’Clock News’ waren nummers van hem te horen. Zijn film ‘The Brass Band’ won verschillende internationale awards. Constanten in Smiths muziek zijn de complexiteit en het experiment. Op de plaat kan je bijvoorbeeld een speciale, nogal radicale techniek horen waarin opgenomen spraak getransformeerd wordt in melodie. Judge Simth zegt zelf dat er waarschijnlijk niemand anders is die doet wat hij doet. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben…

Laat het duidelijk zijn dat ‘Orfeas’ absoluut geen voor de hand liggende plaat is geworden. Wie nogal weigerachtig staat tegenover experimentele muziek mag deze kelk gerust aan zich voorbij laten gaan. De liefhebber van muziekstukken zonder oogkleppen kan zich daarentegen opmaken voor uren en uren luisterplezier.

(Preach)

Artiest info
Website  
 

Label: Masters Of Art
Info: Glass Onyon PR.