MOOT DAVIS – MAN ABOUT TOWN

Met zijn titelloze debuutplaat kwam singer-songwriter Moot David in 2004 vanuit het niets opduiken aan het firmament van de Amerikaanse countrymuziekscène. Daarna verhuisde hij naar Nieuw-Zeeland waar hij in 2007 een tweede album opnam dat “Already Moved On” als titel had. In 2009 kwam hij terug naar Austin, Texas, om uiteindelijk in 2011 terug te keren naar zijn originele thuisbasis in New Jersey.

Daar heeft hij in alle rust kunnen werken aan nieuwe songs die op zijn derde full-cd “Man About Town” zijn beland, de plaat die wij hier voor u zullen recenseren. Dit lijkt alleszins zijn meest matuur en professionele album te zijn geworden. Met een aantal muzikanten uit Marty Stuart’s begeleidingsgroep ‘The Fabulous Superlatives’ trok hij in Nashville de studio in en leverde uiteindelijk dertien nieuwe songs af voor die nieuwe cd, geproduceerd door Kenny Vaughan, die op haast alle nummers elektrische gitaarwerk aflevert.

De aftrap op het album “Man About Town” wordt gegeven door een oertypische countryrocksong “Rags to Rhinestones” met een hoofdrol voor de op fiddle spelende Hank Singer. Moot Davis doet me op dit album denken aan die andere countryster Dwight Yoakam, vooral in uptempo gebrachte honky tonk songs als “Day The World Shook My Hand”, “Rocket”, “How Long” en “Only You”.

Zoals wel vaker het geval is in dit muziekgenre gaat onze voorkeur uit naar de met door Chris Scruggs bespeelde pedal steel overgoten countryballads waarvan Moot Davis er hier ook een paar heeft afgeleverd met “Fade To Gold” en titeltrack “Man About Town” waarmee de cd wordt afgesloten.

Een bijzondere vermelding in deze recensie verdient zeker ook het duet “Crazy In Love With You” dat Moot Davis hier brengt met de ravissant ogende countryvedette Elizabeth Cook, een dame die sinds enkele jaren met ‘Apron Strings’ over een eigen radioprogramma beschikt waar ze uitsluitend haar favoriete countrymuziek draait.

Een andere opvallende eend in deze bijt is het meer dan 7 minuten durende epos “Black & White Picture”, een ‘murder ballad’ waarin de zangpartij van Moot Davis bij ons herinneringen oproept aan ‘The Mavericks’-frontman Raul Malo.

“Mad About Town” is natuurlijk een zeer typische Amerikaanse countryplaat en dat is een genre waar je hier in Europa fervente aanhangers van zult vinden, maar anderzijds ook heel wat mensen die er maar niets aan vinden. Daarom is deze cd dus enkel aangeraden voor de fans van deze muziekstijl, want in deze categorie is dit nieuwste werk van Moot Davis absoluut een goede plaat geworden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Highway Kind Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video