REBECCA FERGUSON - HEAVEN

Zoals Glenn Claes de vtm-talentenjacht The Voice van Vlaanderen heeft gewonnen, werd Rebecca Ferguson in Engeland ontdekt toen ze meedeed aan X-factor. Bij het beluisteren van haar nieuwe album zijn we er van overtuigd dat deze 25-jarige secretaresse uit Liverpool wel wat meer in haar mars heeft dan de voorspelbare talentenjachten die op tv doorgaans te bieden hebben. Haar prachtig soulvolle stem doet denken aan Aretha Franklin en Etta James, hoewel je evengoed de gebruikelijke associaties met Duffy of Winehouse kunt maken. Al is dat nergens voor nodig. Ferguson is gewoon Ferguson, een dame met klasse en een karakteristiek stemgeluid. Voeg daarbij haar breekbare uitstraling, mede afkomstig uit het feit dat ze op haar 23ste reeds moeder was van 2 kinderen en deze zonder vader opvoedde, helpt er zeker aan mee dat haar songs dieper raken dan je zou verwachten. Ferguson deed mee aan X-factor om een betere toekomst te kunnen bieden voor haar kinderen - gezien Ferguson zelf opgroeide en leefde in armoede. Dat behoort tot verleden tijd, want haar debuut - "Heaven" genaamd - verkocht in haar thuisland de eerste week van de release bijna 130.000 exemplaren.

Het moet gezegd, een stem als die van Rebecca Ferguson komt maar eens in de zoveel tijd voorbij. Om verder nog wat vergelijkingen met haar stem te maken: in de laagte doet deze denken aan die van Nina Simone, in de hoogte wellicht aan die van Macy Gray. Voor dit album schreef ze aan alle teksten mee, en kreeg ze bijstand van onder meer gerenommeerde schrijvers als Eg White (Adele) en Fraser Smith (James Morrison), maar die hebben haar dan ook geholpen om haar entree in het amfitheater van de retrosoul stijlvol te laten verlopen. Ondanks "Heaven" misschien niet de potentie heeft om veel geschikte singles te kunnen produceren, is het als geheel een prachtige plaat geworden die misschien iets te volmaakt wil klinken. Artiesten die na een zangwedstrijd een platencontract krijgen, worden vaak als fazanten in het jachtseizoen opgejaagd om zo snel mogelijk een album op te nemen. Ferguson sloeg naar eigen zeggen met harde hand op tafel, en wist het productieteam af te remmen. Door mee te werken aan elk nummer, wist ze haar stijl in elk lied te verwerken, en dat met resultaat. De bescheidenheid die ze als persoon bleek te zijn, is ook terug te vinden in veel van de teksten. De mooiste verrassing op het album is wel het pseudo-jaren ’50 "Fighting Suspicions" dat gepaard gaat met een vrij rauwe productie, het effect van het donkere sfeertje waarmee het nummer gepaard gaat is verbluffend.

Nog zo’n mooie toevoeging voor het album is "Nothing’s Real but Love". Die mooie en natuurlijke sound van het liedje met de onmiskenbare invloeden van de gospel zijn te prijzen, ook het postdisco(-esque) georiënteerde "Run Free" is opvallend. De kanshebber om uit te groeien tot grootste hit is waarschijnlijk "Glitter & Gold", nog zo’n juweeltje. Niet alleen omdat het tekstueel zo mooi aansluit bij de huidige recessie ("All that glitter and all that gold /Won't buy you happy /When you have been bored and sore / Take care of your soul"), maar vooral vanwege het slimme refrein en de bombastische en ongepolijste instrumentatie. "Too Good to Lose" doet enigszins denken aan Candi Staton’s "You Got the Love", met name de laatste dertig seconden, en daarmee zou dit zomaar een schot in de roos kunnen zijn. Het overige klinkt tevens overwegend perfect. Zo vind je in "Mr. Bright Eyes", "Fairytale (Let Me Live My Life This Way)" en "Diamond to Stone" een stukje van die oude Motown-sound, terwijl ze met ballades als "Shoulder to Shoulder" en "Teach Me How to Be Loved" haar vocale kwaliteiten het mooist ten gehore kan brengen. "Heaven" is zo'n plaat waar hard aan gewerkt is en de strijkers en blazers verraden een hoge kostprijs, maar de nadruk ligt terecht op de prachtige soulstem, en die liegt niet. Het is te hopen dat ze net zo ’n grote naam wordt als de reeds vernoemde artiesten. Vocaal klinkt ze als het beste, want wat 'n stem heeft Ferguson! Een erg karakteristieke stem die perfect weet te blenden met de stijl die ze brengt. Rebecca heeft iets mysterieus over zich en tegelijk heb ik er een onwijze zwak voor. Dit album blijft dan ook de komende tijd in mijn cdspeler zitten!

Artiest info
Website  
 

Label: RCA
Distr.: Sony Music

video