PRISTINE – DETOXING

Vraag mij niet om drie bands op te noemen die afkomstig zijn uit Noorwegen, want dan moet ik helaas het antwoord schuldig blijven. Toch waren het de Noren (Rita Engedalen & Backbone) die er tijdens de laatste European Blues Challenge met de hoofdprijs vandoor gingen. Dat ook de Noren beschikken over een bluesscene is met deze overwinning dus duidelijk geworden. Toevalligerwijs ontving ik afgelopen week een cd van een andere Noorse formatie, namelijk ‘Pristine’. Ook deze formatie heeft duidelijke blues invloeden verweven binnen hun muziek, maar het zijn de invloeden van de rockbands uit de jaren zeventig die de boventoon voeren.

Het gezicht van de band wordt bepaald door de roodharige zangeres Heidi Solheim. De overige bandleden zijn Espen Elverum Jakobsen (gitaar), Anders Oskal (Hammond), Asmund Wilter (Bas) en Kim Karlsen (drums). De cd ‘Detoxing’ bevat negen zelf geschreven nummers.

De cd opent met het intense stemgeluid van zangeres Solheim slechts begeleid door het dreigende geluid van het Hammond orgel. Na een plotselinge stop in het nummer neemt gitarist Jakobsen het roer in handen en volgt er een fraai stukje gitaarwerk dat net als de zang in het eerste stukje van ingetogen naar een duidelijke climax gaat. Lekker funky gaat het er in het begin aan toe in ‘You Dont’t Know’, maar ook dit nummer neemt een onverwachte wending als wederom de uitstekend spelende Jakobsen het middenstuk voor zijn rekening neemt. Het dichtst bij de blues komt de band in nummers als ‘Breaking Bad’,‘Whipping Post’ en ‘Last Day’. Aangestuurd door enkel het Hammond orgel laat Heidi haar vocale kwaliteiten nog maar eens horen in ‘Damage Is Done’. De kenmerkende psychedelische kanten uit de jaren zeventig voeren de boventoon in het titelnummer ‘Detoxing’.

‘Detoxing’ is zeker geen album geworden om te draaien op een romantische avond, maar als je een fan bent van bijvoorbeeld bands als Led Zeppelin en The Cream dan zal dit album jouw prima gaan bevallen.

Ruud Monde

 

Artiest info
Website  
Info: Blind Raccoon
 

Label: Blues News records