BIG JIM ADAM & JOHN STILWAGEN - TIPPY’S BARN

De samenwerking tussen gitarist en zanger Big Jim Adam en toetsenist John Stilwagen resulteert in een ongelooflijk aangenaam album: “Tippy’s Barn”. De muziek die je te horen krijgt is een gezonde mengeling van songs die naar de boogie-woogie knipogen zoals het prima titelnummer, met die fantastische slide erin verweven en tegelijk zowat een overzicht van diverse bluesstijlen als country blues, diep in de Mississippimodder gedrenkte blues als Chicagoblues.

De heerlijke nummers werden door het duo zelf geschreven of zijn van de hand van Adam. Slechts één cover siert dit album maar wat voor een ! het ondertussen al eigenlijk platgecoverde “I’d Rather Go Blind” maar met de fantastische baritonstem van Adam en het ronduit sublieme, intrigerende pianospel van Stilwagen is dit Foster/Jordan nummer een van de beste, boeiendste versies ooit, rijker !

Het duo benadert de blues met zo een ongelooflijke directheid en emotionele soberheid die het genre eigenlijk vereist. “Work Till The Sun Goes Down” is daar een schoolvoorbeeld van. Het nummer had zo kunnen weerklinken in de katoenvelden , ritmisch en gezongen als waren er slaven aan het werk. Het sobere gitaarspel en toetsengestreel doen de rest. Een briljante song die je zo een eeuw geleden had gesitueerd maar door beide heren in 2010 werd geschreven. Beklijvend plegen wij dit te noemen.

Tradities zijn er om gekoesterd te worden en dat is wat beide rasmuzikanten exact doen. “John Thayer” is nog zo een kanjer van een nummer. Haast verhalend gezongen, met een treurige dobro erbij en weemoedige accordeonlijnen van Stilwagen.

Het duo heeft ook aandacht geschonken aan de teksten wat bij ons steeds met goedkeurend geknik wordt beloond. Bijwijlen grappig zoals in “Fishing Hole” met de ongrijpbare prooi. Alle instrumenten worden door hen bespeeld en dat doet onze bewondering voor hen alleen maar toenemen. Het is het soort band dat je absoluut rond je kampvuur zou willen of bij de barbecue. Het bier nooit ver uit de buurt, de joint mag rustig van hand tot hand gaan. Begeleid door de uitstekende rootsmuziek van Adam & Stilwagen zal het een memorabele avond worden!

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Circle 504

video