THE FRAY – SCARS & STORIES

De in 2002 in Denver, Colorado door schoolmakkers Isaac Slade en Joe King opgerichte rockformatie ‘The Fray’ slaagde er met hun debuutalbum “How To Save A Life” uit 2005 al meteen in om een dubbel platina plaat aan de muur te hangen door het geweldige succes in Australië, Engeland, Nieuw Zeeland en Canada. De eerste single uit die cd was “Over My Head (Cable Car)” en stond net als de daaropvolgende titeltrack van die cd wekenlang aan de top in heel wat hitlijsten. Dit laatste nummer dook nadien ook regelmatig op in de soundtrack van tv-series als ‘Grey Anatomy’.

Vier jaar duurde het daarna vooraleer er een opvolger voor dat debuutalbum op de markt kwam met het titelloze “The Fray”. Deze cd werd genomineerd voor een ‘Grammy Award’ als ‘Beste Popalbum 2010’, maar de groep kon het gigantische succes van hun eerste plaat toch nooit evenaren.

Nu is hun derde album op de markt verschenen onder de titel “Scars & Stories” met daarop twaalf nieuwe songs die zoals voorheen ook nu weer gebaseerd zijn op door piano en elektrische gitaren aangestuurde muziek en de sterke vocalen van leadzanger Isaac Slade. In de pers wordt ‘The Fray’ regelmatig vergeleken met bands als ‘Coldplay’, ‘Keane’ en ‘U2’ maar wij zouden willen stellen dat ze zich eerder met wat elementen uit de muziek van die groepen een eigen sound hebben gecreëerd.

Voor de productie van deze nieuwe cd deed de band een beroep op Brendan O’Brien, een succesproducer die vroeger ook al in de studio heeft gezeten met o.a. ‘Pearl Jam’, Bruce Springsteen, Neil Young en de Amerikaanse rockers van ‘Rage Against The Machine’. De opnamestudio waarin alle songs op “Scars & Stories” werden ingeblikt bevond zich in Nashville, Tennesee.

‘The Fray’ heeft zichzelf natuurlijk niet meer heruitgevonden voor deze plaat wat er toe geleid heeft dat dit album in de pers nogal uiteenlopend en kritisch wordt benaderd en de songs op de cd als weinig vernieuwend of origineel worden bestempeld. Dat klopt voor een groot gedeelte ook wel, maar in dat geval is het ook zo dat als je graag naar hun twee vorige platen hebt geluisterd, je met evenveel genoegen plezier zult kunnen beleven aan deze twaalf pop- en rocksongs op “Scars & Stories”.

Openingstrack en eerste single uit dit album “Heartbeat” is meteen een stevige rocksong die door het veel rustigere en melodieuze, ‘U2'-schatplichtige popnummer “The Fighter” wordt opgevolgd. “Run For Your Life” (dat single nummer 2 zal worden) is naar ons gevoelen zowel muzikaal als qua zangprestatie één van de beste nummers op deze plaat en ook de repetitieve beat in “Here We Are” kan ons gemakkelijk van onze stoel krijgen om een danspasje te wagen.

Het meest ingetogen nummer wordt opgespaard tot het laatst. In “Be Still” hoor je Isaac Slade op zijn zachtst en zwaarmoedigst zingen onder begeleiding van enkel wat schaarse pianoklanken. Niet veel luider gaat het er aan toe in het liedje “I Can Barely Say”, een ballad met enkel zang, piano en wat strijkinstrumenten of in het melancholisch klinkende “Rainy Zurich”. Ook het folky nummer “48 To Go” lijkt voorbestemd om het in de volgende weken of maanden tot een geheide radiohit te schoppen.

Zoals u kunt lezen zijn wij zeker niet zo kritisch als de meesten over deze derde cd van ‘The Fray’, een plaat die zeker niet moet onderdoen voor de twee vorige albums van deze groep uit Denver. “Scars & Stories” moet misschien wel op een aantal extra luisterbeurten kunnen rekenen vooraleer de muziekliefhebbers de creativiteit van de muzikanten in deze songs zullen weten te ontdekken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Epic

Distr.: Sony Music

video