LEYLA FENCES - ITTY BITTY TWANG TWANG

Twee jaar geleden overrompelde Leyla Fences menig country liefhebber, maar zeker ook de altijd kritische country en roots pers, met haar debuut Liars, Cheats and Fools. Deze prestatie wordt echter moeiteloos herhaald met haar tweede album Itty Bitty Twang Twang. Authentieke, recht uit het hart country, zonder opsmuk en zeker zonder een alles wegpoetsende productie.

Fences, afkomstig uit Argyle, Texas, en tegenwoordig gestationeerd in Dallas, beschikt over een aantal capaciteiten waar singer-songwriters in de regel een moord voor doen en dus heeft deze sympathieke dame goud in handen. Vooropgesteld is daar haar nasale, met een texaanse tongval overgoten stemgeluid die dan weer weet te charmeren, dan weer doet verbluffen, soms doet ontroeren, om je vervolgens met een brede glimlach achter te laten.
Ook haar songwriting is heel herkenbaar; dicht bij huis, schrijvend met een lichte ironie en een flinke dosis zelfspot maakt ze haar liedjes heel persoonlijk en toegankelijk en weet ze zich tegelijkertijd te presenteren als ‘the girl next door’. Een singer-songwriter dus met een eigen gezicht en een markant, herkenbaar geluid. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om en dus is Fences wat mij betreft na twee albums al een fenomeen.

Itty Bitty Twang Twang had niet beter geopend kunnen worden dan met Get The Truck Outta Here, een traditionele honky tonker in een moderne jas gegoten en daarmee eigenlijk ook direct een country standard in optima forma. In de kern is het verhaal van Get The Truck Outta Here  tragisch en tranentrekkend; Fences brengt er echter een krachtig en relativerende draai aan waardoor het nummer nog eens een extra lading krijgt.

I'll stop my whining, when you stop yours. I can't take your boozin' no more." zingt Fences in I’ll Stop My Whining en speelt ze fanatasierijk met woorden en bewijst ze nog maar eens hoe groots en uniek haar talent in songwriting wel is.

One More Honky Tonk is misschien wel het meest klassieke country nummer op dit album en het kan niet anders of dit nummer gaat hoge ogen gooien in de talloze country charts in de US. Traditionele honky tonk in een aangenaam tempo inclusief een zwoele steel gitaar (Milo Deering) en een pompende piano (Tim Alexander) die een stevig kader schept waarin het nummer tot grote hoogte kan groeien.

Met Itty Bitty Twang Twang bewijst Leyla Fences de hedendaagse country een grote eer. Fences laat horen dat moderne country bestaansrecht heeft zonder een buiging te maken voor de platenbazen in Nashville of het genre nodeloos te besmetten met al te veel poppy invloeden. Fences heeft een gedetailleerd oog en oor voor de traditie maar weet deze heel eigentijds in te vullen met persoonlijke accenten en een geheel eigen stijl van songwriting. Ook weet ze met  Itty Bitty Twang Twang de duizenden en duizenden two steppers in Texas aan zich te binden en gaat dit album ongetwijfeld voor niet te missen dansfeesten zorgen. Prachtige plaat met naar ik hoop een groots vervolg!

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

CD Baby