17f – THE BOY WHO CRIED WOLF

Vevey is een heel mooi stadje in het Zwitserse kanton ‘Vaud’ en ligt in de nabijheid van het prachtige meer van Genève of het ‘Lac Léman’. Het stadje herbergt ook het hoofdkantoor van chocoladegigant Nestlé en als je er door de straten wandelt, dan komt de geur van verse melkchocolade je van alle kanten tegemoet.

Het is in deze feeërieke omgeving dat Frederic Merk zich is gaan toeleggen op het creëren van eigen liedjes die meestal als instrumentale filmische sfeermuziek worden ingekleed. Hij is een songschrijver en gitarist bij diverse Zwitserse groepjes die zich voor zijn soloproject achter het pseudoniem ‘17f’ schuil houdt.

In 2010 debuteerde hij met het album “Tree Of Them” dat in eigen beheer op de markt werd gebracht. Nu doet hij dit op dezelfde wijze over met de opvolger “The Boy Who Cried Wolf” waarop dertien nieuwe composities werden weerhouden.

Deze plaat werd in zijn thuisstudio in Vevey opgenomen en voor enkele tracks kon hij terugvallen op de muzikale ondersteuning van de Zwitserse zanger Mike Frey die mee produceerde, de Schotse folkzanger en songwriter James Yorkston, de Amerikaanse songschrijver T.S. Brooks en twee Zwitserse geluidskunstenaars van ‘Les Poissons Autistes”. Zij stuurden hun bijdragen via internet naar Frederic Merk die het daarna mooi bijplaatste op zijn al eerder opgenomen muziek.

Meestal horen we vrij korte, instrumentale muziekfragmenten zoals openingstrack “Bellprank”, het op akoestische gitaar gespeelde “In Praise Of Shadow”, “Unbedingt”, “Gimme Some Booze” en “Pusan”. Die instrumentale intermezzo’s worden afgewisseld met wat langere, heel sobere en gefluisterde muziekstukjes zoals de titeltrack of het nummer “Asshole” (zie video), “Happy New Year”, de ‘spoken word’-track “A Second Chance” met James Yorkston, het mysterieuze “Waiting” en slotnummer “The Boy Who Cried Again” waarin opnieuw een stukje ‘spoken word’ door T.S. Brooks wordt opgevoerd.

Als u een idee wilt krijgen van het genre muziek dat u wordt aangeboden, dan moet u denken aan de sound van groepen als ‘Air’ of ‘Pink Floyd’. Dit tweede album van ‘17f’ is echt iets voor de late uurtjes en zal voor de bijpassende sfeer zorgen als u ter afsluiting van de avond in een zetel weggezakt zit te genieten van de rust, in afwachting van de ontspanning die de nacht u hopelijk zal gaan brengen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Shellfish Sounds Records

video