MATT WATTS & THE CALICOS -  WAYWARD WIND

‘Aan het plezier dat we eraan beleven ernaar te luisteren, zou het ons verwonderen dat deze ‘Wayward Wind’ geen frisse wind zou laten waaien door Weeping Willow Valley.’

Goed nieuws voor amateurs van muzikale treurwilgerij waar Will Johnson (South San Gabriel, Centro-Matic, Monsters Of Folk), Will Oldham (Bonnie ‘Prince’ Billy, Palace (Brothers/Music)) in pionierden, een stroming die nog altijd fijne muziekmakers en muzikale smaakmakers oplevert, over Ben Knox Miller (The Low Anthem) en zo naar Conor O’Brien (Villagers) Denk tevens aan Timesbold, Bon Iver, Yo La Tengo … Vaak gaat het om doorgaans vrij frêle, dromerige, kwetsbare muziek, die echter een heel eigen esthetiek volgt, waarin absolute toonvastheid het moet afleggen tegen de expressie van de emotie, waarin een zekere rafeligheid, soms zelfs rauwheid de weg verspert aan enige meligheid. Het vraagt vaak enig inlevingsvermogen, maar welke muziek niet? En het loont, zoals pakweg ‘I See A Darkness’ van Bonnie ‘Prince’ Billy en ‘Oh My God, Charlie Darwin’ van The Low Anthem zo magistraal bewijzen.

Goed nieuws, zeiden we. Je hoeft namelijk geen zee of oceaan over om Matt Watts & The Calicos te horen. Je moet, waar je ook woont, enkel maar de parking van de Metropool oversteken en je bent er. Matt Watts is dan wel een Amerikaanse ‘folk singer’ maar hij woont in Antwerpen, zoals vóór hem, dan wel in een heel andere muzikale constellatie, Derroll Adams, en heel even zelfs tot veler verbazing een ‘andere Bonnie’, toen semi-anoniem, namelijk… Bonnie Raitt. Matts vorig voorjaar gevormde Calicos hebben verdacht Vlaams klinkende namen... drie van de vier leden toch. Maar ach, gitarist William Sanders komt uit Kalmthout en dat ligt niet in de Rocky Mountains. Watts heeft al een aantal platen achter de kiezen en is dus geen beginneling.

Na ‘Joy And Longing’ (2011) trok hij in september 2012 naar Oostduinkerke om er met behulp van een mobiele studio ‘Wayward Wind’ op te nemen, gemixt door gitarist en producer Fritz Sundermann, dat alles in één week. Maar moest dat niet zijn. Tien onopgesmukte songs staan er op ‘Wayward Wind’: ze werden namelijk live opgenomen en vaak werd de eerste take op de plaat gezet. Een liveplaat zonder publiek, in zekere zin. Een goeie band helpt dan, en met de Calicos beschikt Matt hierover: Sanders speelt naast gitaar nog een aantal andere instrumenten als orgel, piano en lap steel. Gitarist Quinten Vermaelen kennen we nog van het duo Mantaray. Guido Op de Beeck is de bassist en zorgde voor de eigenlijke opname.Maxime Vermaelen zorgde voor het slagwerk.

Voorlopig bestaat de plaat enkel nog op vinyl, maar daar is mooi art work van schrijver S.M. Balkcom bij en zelfs een gedicht van Max Temmerman. Maar het is gelukkig de muziek die eerst blijft hangen, en met elke beluistering meer en meer. Opener ‘Sarah’s Song’ laat meteen horen waar deze ‘Wayward Wind’ heen zal waaien. Geef het drie beluisteringen: als je ervan wegloopt, so be it, als het aanslaat ben je weg van dit album. ‘It Hides Away The Pain’ (die pedal steel kerft diep), ‘Black Mountain Pass’, het schitterende ‘Oh, Caroline’ (een kandidaat klassieker in het genre), het titelnummer, ‘One More Drink’, ‘There’s A Midnight In Winter’ met zijn harmonium had zo op een Ron Sexsmith plaat kunnen staan. Afsluiter ‘When You Call My Name’ geeft er finaal nog een lap op.

Horen we dat verkeerd? Zijn we te mild voor de onvermijdelijke schoonheidsfoutjes? Bah, veel albums van gevestigde namen bevatten niet zoveel echt geslaagde songs. Aan het plezier dat we eraan beleven ernaar te luisteren, zou het ons verwonderen dat deze ‘Wayward Wind’ geen frisse wind zou laten waaien door Weeping Willow Valley. Hoog tijd om het live te gaan taxeren en die kans hebt u volgens de concertkalender heel binnenkort. Op 7 april zitten ze in Chatleroi (Antwerpen) en op 14 april in Arscene (Hansbeke, Nevele, E40), dit laatste in een double billing met straffe singer-songwriter Simon Joyner.

Antoine Légat

 

Café Chatleroi, Antwerpen 07/04/13
Tune Up Records RECORD STORE DAY
with Flying Horseman and Minguz,
Antwerp 20/04/13
Arscene with Simon Joyner, Hansbeke 14/04/13
DD12 with Simon Joyner, 15/04/13
...Amsterdam FM (concert and interview), 25/04/13
De Dwaze Zaken, Amsterdam 06/05/13
Cinépalace, Kortrijk 12/05/13
Felix Poetry Festival SOLO 14/06/13
't Kroegske, Bree 12/07/13
De Dingen, Kortrijk 10/09/1
3

 


Artiest info
Website  
 

Label: Bobonne Records