JENNY GABRIELSSON MARE – THE RITUAL

Haar biografie vermeldt dat Jenny Gabrielsson Mare een Zweedse indie vaudeville jazz pop artieste is. Die allesomvattende en complexe definitie verdient wat meer uitleg om de muziek op haar tweede plaat ‘The Ritual’ te omschrijven.

De in het noorden van Zweden geboren en opgegroeide Jenny bracht in 2010 haar debuutplaat “Black Stars” op de markt en ze kon ervoor in eigen land op uitstekende persrecensies rekenen. In haar songs zitten heel wat elementen uit theater en cabaret met soms zeer sombere teksten die over liefde, hoop en verdriet gaan.

De nieuwe plaat bestaat uit 12 tracks waarvan er drie “The Ritual” heten (part I, II en III) en die elk amper één minuut duren. Tijdens deze muziek declameert ze in ‘part I’ een Franstalige tekst over een steeds terugkerend ritueel dat plaatsvindt als ze zich klaarmaakt voor een spannend avondje uit en zich daarbij omtovert in een jagend nachtdier. ‘Part II’ en ‘Part III’ zijn korte instrumentale, filmische ‘soundscapes’.
De eerste single die uit dit album werd getrokken is “The City Is On Fire” (zie video), maar zeker zo hitgevoelig is de song “Snow In Segovia” over een uitzonderlijk opduikend wit sneeuwtapijt in de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie.

Ook het op iets van Regina Spektor lijkende walsje “Red Lines” en de knap gebrachte slotsong “Warm Summer Night” zijn zeer radiovriendelijk met de aanwezige piano- en vioolklanken. Het jazzy en sensueel gezongen nummer “The Black Lodge” lijkt dan weer zo uit het cabaretmilieu van de Parijse ‘Moulin Rouge’ te komen.

Jenny Gabrielsson Mare bengt haar lichtjes theatrale liedjes met veel passie en energie en in een aantal songs valt er ook een soort ‘je m’en fou’-attitude en opstandigheid waar te nemen. Gemakkelijk beluisterbaar is dit album “The Ritual” zeker niet omwille van het toch vrij hoge experimenteergehalte in een aantal nummers. Het bevestigt wel dat Jenny Gabrielsson Mare blijkbaar in dit genre haar muzikale thuis heeft gevonden en dat ze daarmee bij een selectief publiek zeker op de nodige bijval zal kunnen rekenen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: La Petite Tempête R&P
Info: Birds Will Sing For You Enterprises

video