RON DZIUBLA’S – NASTY HABIT

Alle nummers van het nieuwe album “Nasty Habit” zijn de ‘smerige gewoontes’ van LA–saxofonist en multi-instrumentalist, Ron Dziubla (hier afgekort tot ‘Ron D.’ om typfouten te vermijden, gezien de naam vlot uitspreken als [JOObluh] ook al moeilijk is). Hij is de echtgenoot van de dame met het lange zwart haar op de hoes van het album: Maria Muse, tovenares in de cocktailtrack “Lemon Drop Martini”. Op het derde album elf nummers die ons moeten meenemen in zijn wonderlijke wereld, die royaal zijn formidabele longinhoud en creativiteit moeten demonstreren.

Ron D. gebruikt nog de R&R taal vanuit de periode dat hij samen werkte met rock gitarist Duane Eddy, de periode waarin de meesten onder ons hem het best voor de geest kunnen halen. Maar, laat me voor de twijfelaars en om Ron D. zelf wat beter te kunnen profileren, Duane Eddy kort schetsen. Duane Eddy (NY, 1938-) is een gitarist, die eind jaren vijftig in de VS doorbrak met een aantal instrumentale R&R hits. Hij wordt sindsdien beschouwd als een belangrijke grondlegger van het ‘twangy’ gitaargeluid. Dit is een stijl waarbij vooral losse noten op de lage snaren van de elektrische gitaar worden gespeeld, voorzien van nadrukkelijke galm, vibrato, tremolo en buiging van de snaren. Aan het begin van de jaren zestig was Eddy een van de populairste artiesten van Amerika. Eddy scoorde in de VS vijftien top 40-singles, maar nooit een nummer 1-hit. Tot zijn beroemdste opnames behoren "Rebel Rouser" (1958), "Dance with the Guitar Man" (1962) en "Boss Guitar" (1962). Duane Eddy “Rebel Rouser” met Ron D. op sax (YouTube)

Als saxofonist, gitarist en keyboard speler trad Ron D. op (en nam albums op) (naast Duane Eddy) met artiesten als de gemaskerde surf rockers “Los Straitjackets”, Ricky Martin, Raphael Saadiq, “Royal Crown Revue”, Chayanne, Franco de Vita, James Intveld, Deke Dicke (& The Ecco-Fonics”). Hij speelde enkele keren op het “Deke’s Guitar Geek Festival”. Verder speelde hij ook in de “Rick Holmstrom Band”, die ook samenwerkte met Johnny Dyer en Rod Piazza.  

Op zijn nieuwe album gebruikt Ron D. zijn oude R&R-sax ervaring om aan zijn eigen behoeften te voldoen. Hij implementeert in de nummers nieuwe instrumentale muziek en gerenoveerd oud materiaal, vanuit de visie van een waanzinnige, met nog meer sax kreten en geschreeuw. De opnamen gebeurden in de ‘Pow Wow Fun Room’ studio door Peter Curry, de drummer. In de studio werden drie verdiepen gebruikt. Op het eerste verdiep is er een auditorium uit de jaren ’50, gevuld met Afro-Amerikaanse R&B herinneringen. Op de gelijkvloers is er een Zuid Californische dans club voor tieners uit de surfperiode beginjaren ’60 en in de kelder is er een rokerige cocktail lounge. Ron voelt zich in deze drie werelden thuis en ze zijn de juiste omgeving om in de sfeer van de ‘sax voorgangers’ te komen. Hij wil zich kunnen inleven in de wereld van de oudere (vaak nog levende) R&B saxofonisten als “Big Jay McNeely” (1927-), Joe Houston (1926-), Lee Allen (1927-1994), Sam “The Man” Taylor (1916-1990), Gene Barge van de “Church Street Five” (1926-), King Curtis (1934-1971), Steve Douglas van in zijn “Rebel Rousers” tijd… Allemaal geweldige muzikanten met allen een eigen klank en intrigerende  persoonlijkheid.

1”Fine Time” met als gitarist James Intveld. Impressie: goed gevoel en ondergaan.
2”Loose” met als gitarist R.J. Ronquillo. Impressie: onstuimig, intrigerend. Hip hop.
3”Moan” is een nummer met jazzy improvisaties tussen de bariton sax (Ron D), bass (Sam Bolle) en drums (Pete Curry, co-producer en bassist van “Los Straitjackets”). Impressie: groovy, met verkrampte rauwe sax en snedige gitaarsolo’s.
4”Slapped” met als gitarist James Intveld. Impressie: verrassend, nieuw, opvallende harmonieën. Knappe gitaarsolo. Tequila…
5”Nasty Habit” met als gitarist R.J. Ronquillo. Impressie: R&R. en ’60 gitaren.
6”Shaken And Stirred”. Sfeerbeeld: bluesy, slow rockend, ontroerend.
7”Lemon Drop Martini” met als ‘tovenares’ Mia Muse. Impressie: danstijd in een cocktail lounge bar met de gebruikelijke verleidingstrucks…
8”Harlem Nocturne” is een oud nummer van Earle Hagen, ook gespeeld door King Curtis en Johnny Otis. Impressie: een nachtelijke impressie in een donkere straat. Inspector Frost…
9”Spy Step” is mede geschreven door gitarist James Intveld. Impressie: gejaagdheid, spanning.      
10”Night Train” is een nummer van jazz saxofonist Jimmy Forrest (1920-1980) en is gebaseerd op een Duke Ellington klassieker. Gitarist: R.J. Ronquillo. Impressie: beweging, gefluit, R&B.  
11”Bordello” met als gitarist: R.J. Ronquillo. Impressie: zwoel, verleiding en overspel.

Ron D. is geen ‘wanna-be-a-jazz-sax man’, maar een betrokken muzikant die niet musiceert voor ‘een nikkel en de show’. Hij wil vergeleken worden met iemand als “Sax” Gordon Beadle, die iets vertelt met zijn sax, die bewust temporiseert en muzikaal imponeert. Voor al zijn nummers koos Ron D. korte namen om de sfeer weer te geven, om een tipje van de sluier op te lichten. Ron Dziubla wil met zijn sax en met zijn muziek de luisteraar uitdagen door hem te verdoven met muzikale ideeën, die op dat ogenblik uit zijn concentratie opborrelen en die versterkt in je gezicht exploderen…           

Eric Schuurmans

Line up:
Ron Dziubula: tenor & baritone sax
R.J. Ronquillo: guitar (2,5,10,11)
Sam Bolle: bass
Pete Curry: drums a percussion

Farfisa: piano
Mia Muse: enchantress (7)

Special guest: James Intveld: guitar (1,4,9)

Discography:
2010: “Some Strange Blues” – Disk Makers
2013: “Nasty Habit” – Rip Rap records

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rip Cat Records
Info: Frank Roszak Promotions

video “Moan”