SOUND CITY – REAL TO REAL, A FILM BY DAVID GROHL (DVD)

David Grohl, vandaag frontman van Foo Fighters, zal in de verste verte niet geweten hebben, dat toen hij zijn drumstel in de lente van 1991 in zijn verweerde Ford bestelwagen stuwde en vanuit Seatlle de weg koos naar de legendarische Sound City studio in het zonnige Los Angeles, dit een dag zou worden die een kentering in zijn leven zou betekenen. Als tweeëntwintigjarige zonder thuis en zonder geld ging hij er toen het “Nevermind” album van Nirvana opnemen en de drie weken die hij daar spendeerde zouden van hem en de band, met dertig miljoen verkocht albums, bijna even grote legendes maken als de studio zelf. Verleden jaar sloot de Sound City studio zijn deuren en moesten uiteindelijk de meer tijdrovende analoge opnames het onderspit delven voor een nieuw digitaal tijdperk. Snelheid en efficiëntie haalden helaas de bovenhand op kwaliteit en de puurheid van een organische, analoge klank. Dat David Grohl uiteindelijk onverhoopt het belangrijkste onderdeel van de Sound City studio, de in de jaren zeventig hand gebouwde Neve mixconsole kon kopen, ze in een eigen studio installeren om er zelf een tribuutplaat mee op te nemen, met de artiesten die de Sound City studio groot maakten en er een onverwoestbare band mee hadden, maakte voor hem de cirkel rond.

Sound City had een naam als opnamestudio, die vooral bekend stond om de perfect natuurlijke weergave van het instrument dat de solide basis van elke song vormde, maar tevens het moeilijkst is op te nemen: de complexe klank van een drum set. Naar luxe moest je er niet zoeken en zelfs Grohl was wat teleurgesteld bij de eerste warenhuisachtige aanblik en het eerder rommelig interieur. In Sound City draaide echter alles om de klank en de mensen die er werkten waren een hecht team dat werkelijk de perfectie nastreefde . Het was Fleetwood Mac dat met Rumours voor het eerste grote succes van de Sound City studio zorgde en hiermee de poorten openende voor andere ambitieuze artiesten die naar de perfecte klank zochten zoals Tom Petty, Pat Benatar, Rick Springfield, Nice Inch Nails, Nirvana, REO Speedwagon, Metallica, Johnny Cash, The Grateful Dead, Rage Against the Machine, Tool, The Arctic Monkeys of de Red Hot Chili Peppers. Als je de verhalen vol nostalgie hoort uit de mond van al deze grote namen, hoor je enkel lovende commentaren. Deze mensen staken maar al te graag wat meer tijd in de opnames, want het resultaat en de sfeer ter plaatse was uniek. Alle neuzen stonden in dezelfde richting, en daarom had David Grohl maar één telefoontje nodig om iedereen die in Sound City ooit de tijd van zijn leven had, warm te maken voor deze gefilmde opnames vol met interessante en soms ook ontroerende anekdotes. Eigenlijk leidt deze DVD onvermijdelijk naar de aanschaf van het album dat Grohl opnam met de vele artiesten die Sound City nog steeds in hun hart dragen. Het verfilmde resultaat is fenomenaal en toont de magie die er ontstaat wanneer onverslijtbare grootheden als onder andere een Stevie Nicks of een Paul McCartney hun registers open trekken.

Zo blinkt de DVD van “Sound City - Real To Real” niet enkel uit als documentaire voor vele klank en muziek fanatici, maar gaat hij hand in hand met de in Grohl’s nieuwe studio opgenomen cd. De DVD toont je de uiterst interessante film, maar wees eerlijk, bij elke goede film hoort de gepaste soundtrack en deze is in dit geval al even historisch als deze DVD, die ook verkrijgbaar is in Blu-ray Disc versie.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Label: Sony Music