THE MIKE ELDRED TRIO – ELVIS UNLEADED

Met het “Mike Eldred Trio” op reis naar Graceland Memphis, Tennessee… Mike Eldred, John Bazz en Jerry Angel, niet zomaar een trio! Mike Eldred, de frontman speelde nog samen met “Stray Cat” Lee Rocker. Lee, alias Leon Drucker richtte samen met zijn schoolvrienden Brian Setzer en James McDonnel (alias “Slim Jim Phantom”) de rockabillyband, de “Stray Cats” op. John Bazz en Jerry Angel waren de rhythm sectie van de Californische R&R band van de gebroeders Phil en Dave Alvin “The Blasters”!
Mike Eldred, uit Artesia - CA, speelde al gitaar toen hij veertien was. Mike speelde bijna overal: in kleine zaaltjes, in scholen en op bruiloften. Toen Brian Setzer, die een demo van het trio om te beluisteren aan Lee Rocker bezorgd had, Mike contacteerde, begon zijn echte muzikale carrière. Hij verliet na twee albums de groep, om met een eigen band te kunnen beginnen. Mike’s invloeden zijn zeer uiteenlopend: van gitarist Scotty Moore (lid van de band Elvis Presley) tot de flamboyante gitarist Jimmy Hendrix. Voor hem gelden geen muzikale barrières. Hij mixt graag onbeperkt diverse stijlen. Zijn gitaarstijl is zeer uniek en erg besproken c.q. beschreven.
John Bazz uit Downey - CA, is de bass (Bazz – bas, gemakkelijk te onthouden, hé!). Hij was een van de oprichters van “The Blasters”, die een grote impact op de LA punk en new wave scene hadden. “The Blasters” (Phil & Dave Alvin, John Bazz, Bill Bateman) heeft hun blues en rockabilly erfenis aan de volgende generaties overgedragen. De invloed van John Bazz op de groep is groot en ontegensprekelijk. Hij speelt niet alleen de noten, neen hij duwt ze uit zijn basgitaar met de nodige bijgeluiden; vaak tot de snaren van de bas breken. Zijn push is onmiskenbaar en een voorbeeld voor andere spelers. Occasioneel tourt hij nog met “The Blasters”, zijn oude groep.
De drummer Jerry Angel uit LA - CA, drumde voor het eerst toen hij tien was. Toen hij eenentwintig was speelde hij met sessiemuzikant Leon Russell en de lijst is nu oneindig lang: Carole King, Brian Setzer, de Sidney rockband rond Christina Amphlett de “Divinyls”… Bij “The Blasters” ontmoette hij Mike Eldred. Ze speelden vaak samen als sessiemuzikanten voor andere muzikanten. Het was Jerry Angel die aan Mike Eldred voorstelde om een eigen groep te beginnen. Het was ook Mike Eldred die het eerste album heeft geproduced. Jerry Angel is het anker van het trio, de drummer die er de ziel inhoudt.

Met hun debuut-CD “61/49” veroorzaakte het  “Mike Eldred Trio” een kleine schokgolf in de rock/roots/blues middens, met vele en soms ongewone aparte commentaren en bezorgde Mike Eldred de titel van "best unknown guitarist". Met hun tweede album “Elvis Unleaded” krijgen we niet minder dan een compilatie van twintig (korte) covers van nummers van ‘the King’ of Rock, Elvis Aaron Presley (1935-1977). Het trio moet niet alleen het werk opknappen, want er is hulp van Gene Taylor (piano), de blazers Jerry Donato (tenor sax) en Scott Yandell (trompet) en van het “JOBS Quartet”.
Blueslegende Gene Taylor (California, 1952-) speelt sinds 1962 piano en trad als zestienjarige knaap op in LA samen met zwaargewichten als Big Joe Turner, T-Bone Walker, Pee Wee Crayton en Lowell Fulson. Zijn discografie bevat meer dan 40 albums die hij opnam met zijn vaste bands of als gast bij o.a. Charlie Musselwhite, Junior Watson en John Hammond. Gene Taylor maakte deel uit van “Canned Heat”, “The Blasters” en de bands van Kim Wilson en James Harman. Het meest bekend is hij als lid van “The Fabulous Thunderbirds”, waarvan hij sinds 1993 deel uitmaakt. Sinds begin 2007 woont hij in België. Jerry Donato is een getalenteerde jazz saxofonist. Hij bespeelt probleemloos de sopraan, alt, tenor en bariton sax, maar ook (alt) fluit en(bas)  klarinet. De trompettist Scott Yandell is lid van de band die Kregg Barentine oprichtte in 1995, de  “Swingtips”, een swing dance band uit Phoenix, Arizona. “The JOBS Quartet zijn vier ex leden van de “Jordanaires”, gospel groep die in 1948 opgericht werd. Tussen 1956 en 1972 deed de groep de backing vocals van Elvis Presley en later ook van andere beroemdheden als Johnny Cash, Ricky Nelson, Suzi Quatro… 

Het album “Elvis Unloaded” eindigde in 2011 bij de tien beste jaaralbums van de “LA Times”. Het album moet een herinnering zijn aan Elvis in zijn periode dat hij met zijn band verschroeiende R&R-licks brachten, die inspeelden op de evolutie van de rock gitaar. Het album is een grote tribute aan de King met zijn klassiekers als “Burning Love”, maar ook met minder bekende nummers als “Rip It Up”. Drink de beker tot de bodem en hou je met beide handen vast, want we gaan ervoor! Rock it baby! Maar eerst een overzicht met ‘van waar Abraham Elvis de mosterd haalde’…

“Burning Love” is een nummer van Dennis Linde en in 1972 voor het eerst uitgebracht door country soul zanger Arthur Alexander. Presley coverde het nummer ook in 1972 en bracht het uit op de live albums “Elvis On Tour” en “Aloha From Hawaii”.
“I Fell So Bad” is een nummer van Chuck Willis uit 1953 en is door Elvis gecoverd op single in 1961.
“Rip It Up” is een nummer van Robert Blackwell en John Marascalco en in 1956 voor het eerst gezongen door “Bill Haley & Comets” en “Little Richard”. Elvis en Chuck Berry coverden het nummer en “The Beatles” gebruikten het nummer in de medley “Shake, Rattle &Roll”.           
“Don’t” is een Elvis single uit 1958.
“Bossa Nova Baby” is een (van de zovele) nummer(s) van het duo Jerry Leiber & Mike Stoller uit 1963. Het is een nummer uit de soundtrack van de Elvis’ film “Fun In Acapulco”. Let op de knappe gitaarsolo’s en de piano riffs van Gene Taylor.
“Little Egypt”  (Leiber & Stoller) Elvis zong dit nummer in zijn film “Roustabout” in 1964 en in zijn legendarische TV show in 1968 “Elvis”. In de versie van Mike Eldred zijn er knappe sax tussenkomsten van Jerry Donato en het “JOBS Quartet.
“(You’re So Square) Baby I Don’t Care” (Leiber & Stoller). Het nummer komt uit de film “Jailhouse Rock”. Het is een van de vier songs die tijdens de periode geschreven zijn dat Jean Aberbach Elvis’ uitgever was. In de film zingt Elvis het nummer aan een zwembad, met een aandachtig roerloos publiek. Mike Stoller, de schrijver is ook te zien in een Hawaii hemd…  
“Love Me” (Leiber & Stoller) is een sentimenteel nummer uit 1956 dat Elvis zong als een parodie op de country en western muziek. Het nummer staat op zijn tweede album “Elvis” en is niet op single uitgebracht, om geen verwarring te brengen met “Love Me Tender”.  
“Lawdy, Miss Clawdy” De tekst is van Lloyd Price en de melodie is een bewerking van “Junker Blues” van Champion Jack Dupree. Elvis bracht het nummer uit in 1952 bij zijn nieuw label “Speciality”. We horen een knappe versie van Mike Eldred met opnieuw een onstuimige Gene Taylor op piano.
“Treat Me Nice” was de B-kant van de single “Jailhouse Rock” uit 1957 en werd ook gezongen in de musical “Smokey Joe’s Cafe”.
“Girls, Girls, Girls” komt uit de gelijknamige film van 1962. Elvis speelt hierin de rol van een visser. In de film hoor je nog een andere grote hit “Return To Sender”.     
“Jailhouse Rock”  (Leiber & Stoller) is een van de bekendste en betere (van de eenendertig) films die Elvis opnam in 1957. Iedereen kent de dansscène die Elvis brengt tijdens een ‘feestje’  in de gevangenis. 
“She’s Not You” is een nummer van Doc Pomus , uitgebracht op single in 1962.
“Long Tall Sally” is een R&R nummer Van “Little Richard” dat door velen gecoverd werd: Pat Boone (met aangepaste tekst en tegen de zin van L. Richard), “The Beatles”, “The Kings”, “Led zeppelin” en ook door Elvis in 1956.
“Big Boss Man” is een nummer waarvoor Elvis de tekst schreef. Van dit nummer zijn er ook versies van BB King en Brian Setzer.
“One Night (Of Sin)” is een nummer van Dave Bartholomew. Elvis bracht de omstreden single uit 1958 (na eigen tekstveranderingen), ondanks tegenstand en opmerkingen over de suggestieve inhoud. 
“Witchcraft” (Dave Bartholomew ) is een R&R nummer en is een cover van een nummer van “The Spiders”: “The Spider Song”. In de versie van Mike Eldred zijn het “The JOBS Quartet”, Gene Taylor en Jerry Donato die met de eer gaan lopen!
“Heartbreak Hotel” is op single uitgekomen in 1956. Het is het krantenverhaal van een eenzame jonge man die uit het hotelvenster springt. Elvis zingt het nummer met zijn band “The Blue Moon Boys” en met als gitarist Chet Atkins en pianist Floyd Cramer. Het ‘Heartbreak Hotel’ is een van de populairste hotels op de Elvis Presley Blvd 3677 in Memphis. 
King Creole” is een Elvis’ film uit 1958. Elvis speelt er de rol van de rebelse Danny Fisher, een rol die geschreven was voor acteur James Dean. Het is de laatste film die hij maakte voor zijn legerdienst.
“T-R-O-U-B-L-E” (Leiber & Stoller) is origineel geschreven als een blues nummer in 1958 voor de film “King Creole”. Elvis maakt hierin allusies naar Muddy Waters en Bo Didley”: “If you’re looking for trouble, then look right in my eyes, because I’m evel…”. Het nummer is in 1975 door Elvis opnieuw als single uitgebracht, maar als een totaal andere song. Het nummer is vaak gecoverd geweest.

Het album “Elvis Unleaded” van het “Mike Eldred Trio” is een aparte verzameling met soms wat andere nummers van Elvis’ studio-opnamen en filmtracks. Het zijn niet zomaar covers, maar een ode aan de King met eigen accenten van het trio. In “I Fell So Bad” bijvoorbeeld, zit er een typisch rockabilly ritme. Verder hoor je in alle R&R nummers een Gene Taylor met heel losse en snelle vingers, wat nodig is om achter je piano, te kunnen mee doen. In meerdere nummers is de sax van Jerry Donato heel nadrukkelijk hoorbaar. Het “JOBS Quartet” en ook Mike Eldred zelf, moeten hier ook vermeld worden voor hun geweldige backing vocals en zang. Luister maar eens extra naar de koortjes in het nummer “Witchchraft”. Het album “Elvis Unleaded” was een korte, maar pittige rit in een Amerikaanse hot rod, met 20 liter unleaded in de tank. Dit is lang genieten geblazen, want die tank rij je zo maar niet leeg.

Eric Schuurmans

 

 

Line up:
Mike Eldred: guitar, vocals
John Bass: bass
Jerry Angel: drums
Guests:
Gene Taylor: piano
Jerry Donato: tenor sax
Scott Yandell: trumpet
The JOBS Quartet: backing vocals

Discography:
2011: “61/49” – Rip Cat Records
2012: “Elvis Unleaded” – Great Western Recording Company

Artiest info
Website  
 

Label: Rip Cat records

Info: Frank Roszak Promotion

video - “Bossa Nova Baby”