ATOMIC ROAD KINGS – ARK (EP)

De Californiërs Eric “Jailhouse” Von Herzen en Tom Essa “Slim Crowbar” zijn klaar met de line up voor de nieuwe Europese Tour 2013. De nieuwe naam van de groep wordt de “Atomic Road Kings”. De “ARK” zijn de volgende ‘all-stars’: Eric “Jailhouse” Von Herzen (mondharmonica), Kyle Jester (zang, gitaar), Renaud Lesire (bas – tijdens deze tour!) en Tom Essa “Slim Crowbar” (drums). Eric “Jailhouse” Von Herzen speelde eerder mondharmonica bij de “Rhytm Lords”, de blues rockabilly groep rond Dale Peterson en Walter Trout, van de ex John Mayall’s “Bluesbreakers. Verder nam hij ook op samen met de Amerikaanse punk rock band “Social Distruction”, de band rond gitarist Mike Ness (“It Coulda Been Me”). Mike Ness gaf Eric VH de bijnaam “Jailhouse”, om verschillende reden uit zijn jongeren ‘wildere’ dagen. Hij speelt op zijn mondharmonica van donker en melodisch tot stomend als een trein. Kyle Lester speelde in de groep van Candye Kane, Earl Thomas (& “The Blues Ambassadors”) en met Thomas Yearsly van de “Paladins”. Hij heeft ook in 1999 een eigen band gehad. Brant Harding speelde en nam ook met de “Social Distortion” (o.a. in het album “Hard Times & Nursery Rhymes”). Andere groepen waarin hij speelde zijn “Deke Dickerson And The Ecco-Fonics”, “The Eugene Edwards Band”, “The Lucky Stars”, “The Sleepwalkers” en de “The What-Me Worry? Jug Band”. Tom Essa “Slim Crowbar” speelde met de “Mississippi Mudsharks”. Hij is al meer dan twintig jaren muzikant. Zijn voorkeur blijven de roots verwante stijlen als rockabilly, R&R en blues. In zijn vrije tijd studeert hij nog altijd muziek. Zijn drumstijl is uniek, bijzonder en ‘apart’.

Met de nieuwe samenstelling wil “ARK” niet enkel een blues band, maar ook een ‘cross-over’ band zijn, die ook een alternatief publiek aanspreekt. Rockabilly fans zijn hier ook welkom. De band klinkt in de geest van de blues uit de jaren ’60 met invloeden van alternatieve muziek. De EP “ARK” is geproduced door Eric Von Herzen.

“Voodoo Woman Blues” is ouderwetse R&R met de aparte zang van Kyle Jester en een accurate Eric VH op mondharmonica. Gast op gitaar is Kid Ramos. Super Kid nog voorstellen? “The Fabulous Thunderbirds”, “The Mannish Boys”… Genoeg? OK!  “Automatic” is gezellige ouderwetse slow rock bleus met mooie solo’s van Eric VH en de stem van Kyle Jester die me blijft fascineren. Waar kan ik ze vinden, mijn ‘automatic girl’?...  Met Het nummer “Broke And Lonely” gaan we rockend verder en worden de solo’s nog snediger en langer. Een eerste ‘wauw’ op deze EP. “Straighten Up” is een uptempo nummer met een knappe totale opbouw en een goede afwerking. In “Easy Baby” is de sfeer swampy, maar is het vooral de mondharmonica van Eric VH die piekt, die de leiding neemt en die van het nummer een nieuwe uitschieter maakt. Het nummer doet me ook denken aan nummers van John Mayall.  

Over de EP van de “Atomic Road Kings” kunnen we gezien de format kort zijn, temeer omdat we nu vooral uitzien naar een van de optredens in ons land en naar nog wat meer. De groep moet in deze bezetting, met de opgebouwde ervaring en met wat we nu al meegekregen hebben, een stevig onderhoudend  programma kunnen brengen. Deze EP laat dit vermoeden en vraagt naar nog meer… Zorg, zoals wij, dat je er bij bent!!

Eric Schuurmans

Line up “Ark Band”:
Eric Von Herzen: harmonica
Kyle Jester: vocals, guitar
Brent Harding: bass
Tom Essa: drums
Guests:
Kid Ramos: guitar (“Voodoo Woman Blues”
Renault Lesire: bass (during the ‘European Tour’ 2013)

Discography:
2013: “A R C” (EP) – Rip Cat Records

19/04/2013: ACE Cafe, Geel – BE
20/04/2012: Gasket Blowers Festival, St. Katelijne Waver – BE
21/04/2013: ACE Café, Rumst – Be
24/04/2013: Blues Sphere, Luik – BE
25/04/2013: Hotsy Totsy, Gent - BE
27/04/2013: Mr. D’s, Geleen - NL
28/04/2013: Lou’s Bar, Luik - BE
29/04/2013: Blauwe kater, Leuven - BE
01/05/2013: Cafe Het Beloofde Land - BE
02/05/2013: Blues Club, Enschede - NL
03/05/2013: De Glazen Boterham, Werchter - BE
04/05/2013: Burn Out Bar, Elewijt - Zemst - BE
04/05/2013: ACE Café ACE RUMBLE!, Rumst - BE
05/05/2013: Café BP, Mortsel - BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rip Cat records
Info: Frank Roszak Promotion

video