VOODOO SWING – FAST CARS, GUITARS, TATTOOS & SCARS

“Voodoo Swing” is een Amerikaans rockabilly trio, dat al decennia in het vak staat. Dit power house trio brengt aanstekelijke muziek met veel raakvlakken aan andere roots genres. “Voodoo Swing” zijn Paul “Shorty” Kreutz (gitaar, zang), Leeroy Nelson (drums) en Tommy Collins (staande bas). Door Collins ongelooflijke speelwijze op doghouse bas, kreeg de groep een nieuwe drive en kunnen ze terug het verschil maken. Ze gaan in deze samenstelling, in hun Lincoln Continental van 1969, touren in het Westen van de States. In 1998 kreeg Shorty in Salt Lake (hun eerste hoofdkwartier) een award als “Best Electric Guitar Player” van het “Salt Lake’s City Weekly Magazine”. Na een onderbreking was er in 2008 een reünie en hun nieuwe uitvalshaven wordt Phoenix.

Hun debuut album “We’re Usin’ Code Names!” verscheen in 1993. Hun album “Keep On Rollin’” verscheen in 2011 is het meest populaire album. In de zomer van 2011 en 2012 speelden ze uitgebreid op Europese festivals (“Europe Summer Tour 2012”). In 2013 brengt “Voodoo Swing” hun zevende album “Fast Cars, Guitars, Tattoos & Scars” uit. Het album is geproduced door Olivier Zahm en is opgedragen aan gitarist en zanger Nick Curran (1977-2012), die jong aan kanker stierf. Nick Curran speelde o.a. bij “The Flying Thunderbirds”. Op het album zijn er andere invloeden te horen. Aan hun sound is meer blues, blue grass en honky-tonk toegevoegd. Door de gastoptredens (Shea Marshall, Tony Martinez…) is ook het instrumentarium uitgebreid met pedal steel gitaar, saxen, viool en banjo. De nummers op het album zijn geschreven door de zanger Paul “Shorty” Kreutz. “Voodoo Swing” plant in 2013 in Amerika en in Europa een nieuwe tour. 

Surfen we kort door hun nieuwe album “Fast Cars, Guitars, Tattoos & Scars”… 1”That Happens”  is wat opnamecrash en gemompel en gooit de deuren open voor 2”Down At The Oak”. Het is een nummer met een aanstekelijke opgewekte Hillibilly swing en laat onmiddellijk horen, wat er bedoeld wordt met de ploppende gitaarstijl van de nieuwe bassist Tommy Collins. Al Martinez is op dit nummer de gastgitarist.  3”Fast Cars, Guitars, Tattoos & Scars” is de titelsong en is high speed rip-it-up rockabilly. Het hypnotiserende tempo wordt door de bass strak gehouden en de solo’s van “Shorty” zijn snedig, maar laten geen ‘scars’ na.  In het nummer 4”When Dead Comes A Callin’” speelt gastmuzikant Tony Martinez op banjo (let op de korte banjo ‘Deliverence’ intro!) en Andy Varner op viool. We worden hier vrij gezellig en ontspannen naar de bluegrass dansvloer geduwd.  In 5”My Rockabilly Martian Gal” valt vooral de rock sfeer op. Het nummer is luchtig en de koortjes vluchtig.  6”Seein’ Double Boogie” is een geurende ‘melting pot’ van country, rockabilly en jump blues. Knap, maar een te kort intermezzo. Voor de goede luisteraars: huisvriend Tony Martinez speelt op pedal steel gitaar en Niki White zingt in he koortje.  Met 7”I’m Your Honey Bee” gooit de groep het tempo om. We krijgen een slow rock met een extra gitaar en dito solo’s van Al Martinez. In 8”The State I’m In” pikken we het rip-it-up rockabilly country ritme weer even op. Het gepluk van de bas is weer stuwend en de gedempte solo van “Shorty” is de oase tijdens de rit door de woestijn.  In 9”Dawn I’m Dumb” (opnieuw met steel gitaar!) belanden we even in een Johnny Cash country rock sfeertje, met voor de geroepenen een ‘boom-chicka-boom’ refreintje en/of wat vingergeknip.  10”Cruisin’ With My Baby” is een rockend en bluesy nummer met een gaste, de multi instrumentaliste Shea Marshall. Ze speelt op sax.  In het nummer 11”If You Ever Want To Come Home” horen we de veteraan en crooner Pat Roberts (& “The Heymakers) in een gevoelig soulful nummer, met enkele korte bluesy BB King gitaar riffs.  Het R&R nummer 12”Tell Her Hi For Me” opent knap en gaat swingend verder. Shea Marshall hoor je op piano en even op sax. Dit is opnieuw een knappert!  13”Lost Yesterdays” is een door het gitaren getwang erg akelig klinkend nummer. Veel donker gemompel en verkapte Bo Diddley beats maken alles nog specialer. Zelf de violist Andy Varner voelt zich hier thuis… We sluiten het album af met 14”Chasin’ The Devil’s Hot Rot”; Hetis waar de groep voor staat: ROCKABILLY UNLEADED…

Het album ”Fast Cars, Guitars, Tattoos & Scars” van “Voodoo Swing” is zoals de hedendaagse rockabilly moet klinken. Laat hier geen verdere twijfels over bestaan. 

Eric Schuurmans

 

Line up:
Paul “Shorty” Kreutz: lead guitar, vocals
Tommy Collins: doghouse double bass
Leeroy Nelson: drums
Guests:
Al Martinez: guitar (2,7) – backing vocals (10)
Andy Varner: fiddle (4,13)
Shea Marshall: bass-baritone-tenor & alto sax, piano, Hammond B3
Tony Martinez: banjo, backing vocals (4) – pedal steel guitar (6,9)
Bindi Modela: voice (10)
Niki White: vocals (6)

Discography:
1993: “We’re Usin’ Code Names!” – Nervous
2003:“Well, Okay Then!” – Rockhouse Records
2009: “Greasers Por Vida” – Cool Cat Productions : Rockhouse records
May 2011: “Refried Voodoo Beans” – Electric Lotus label
June 2011: “Keep On Rollin’” – Electric Lotus Label
2012: “Europe Summer Tour 2012” – Electric Lotus Label
2013: “Fast Cars, Guitars, Tattoos & Scars” – Electric Lotus Label

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Electric Lotus Label

video