TRUE BYPASS – TOBY

Craig Ward is een muzikale octopus waarvan elke arm wel in één of ander muzikaal project actief is. We leerden de uit Schotland afkomstige artiest kennen toen hij begin deze eeuw op uitnodiging van Stef Kamil Carlens aansloot bij de toen al heel populaire Belgische popgroep ‘dEUS’ als vervanger van Rudy Trouvé. In 2004 verliet hij die band weer om zelf ‘The Love Substitutes’ op te richten met diezelfde Rudy Trouvé en met Mauro Pawlowski, waarmee in de periode 2005-2008 drie platen werden opgenomen en gereleased.

Craig Ward is daarnaast ook de frontman bij de jazzformatie ‘A Clean Kitchen Is A Happy Kitchen’ en hij vormt nu eveneens het duo ‘True Bypass’ met Chantal Acda, de Nederlandse zangeres van de ter ziele gegane formatie ‘Sleepingdog’ en nu actief lid van ‘Isbells’. Hier kunt u onze beoordeling lezen van hun onlangs verschenen plaat “Toby”, de opvolger van hun titelloze debuutplaat uit 2010.

Opvallend aan dit album is dat de acht songs gecomponeerd werden door Acda & Ward, maar dat alle songteksten afkomstig zijn uit het brein van Toby Litt (vandaar de albumtitel), een 45-jarige Engelse auteur die roem verwierf als schrijver van kortverhalen en romans. Chantal Acda is de chanteuse van dienst bij ‘True Bypass’ (soms zingt Craig Ward in harmonie mee) en het akoestische gitaarspel is volledig voor rekening van Craig Ward. Ondanks de zeer sobere instrumentatie van deze liedjes komen er sporadisch toch wat extra klanken bij via gastmuzikanten van o.a. ‘Marble Sounds’ en ‘Isbells’.

“Toby” werd helemaal opgenomen door Koen Renders (van ‘Spencer The Rover’) in een Leuvense studio waarbij de frêle engelenzang van Chantal Acda zoveel mogelijk op de voorgrond van deze rond het thema liefde en liefdesverdriet draaiende nummers werd geplaatst. De plaat begint met de eerste single uit dit album “You Knew” (zie video), het eerste van een reeks intimistische en melancholische liedjes die op een heel fragiele wijze door Chantal Acda worden gezongen.

Droefheid troef in songs als “It Isn’t True”, tranen bij het afscheid nemen in “Hopes Up High” en in “I Cried Enough Last Night” met de beklijvende klanken van een bugel bespeeld door Gerd Van Mulders. Maar misschien is ook nog wel een sprankeltje resterende hoop (of is het al wanhoop) te vinden in “What Do You Think The Chances Are?” en in de dramatische slotsong “Would You”.

We willen u waarschuwen dat u niet echt vrolijk zult worden van deze plaat en zijn songs, maar als u toevallig ook door een moeilijke verlopende periode in uw relatie zou gaan, dan kan ‘True Bypass’ u met deze acht innemend mooie liedjes zeker de nodige portie troost en medeleven bezorgen. Voor al de anderen is dit gewoon ten volle genieten van muzikale schoonheid en intimistische engelenzang.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Rough Trade
Info: Jezus Factory Records

video