BIV AND THE MNEMONICS – THE PACE

Vanuit de zonnige regionen in de baai van San Francisco bereikte ons onlangs het tweede album “The Pace” van de vijfkoppige formatie ‘Biv And The Mnemonics’. Die groep werd in 2007 geformeerd door zanger-gitarist Ben Lang en zijn schoolvriend en bassist Dan Paggi. Twee jaar later verscheen een eerste album van deze formatie op de markt onder de titel “The Blue Orange”, een plaat die hen voldoende optredens in de staat Californië bezorgde voor een periode van bijna vier jaar.

Gitarist Evan Wardell, drummer Landon Moblad en pianiste en zangeres Jessie Alsop vervolledigen de set up van de folkrockgroep ‘Biv And The Mnemonics”. In bijgaande video promoten ze hun splinternieuwe cd “The Pace” die bestaat uit tien eigen composities en officieel op 16 april in de winkels te koop zal worden aangeboden.

Die songs zijn vooral aangenaam beluisterbare en catchy melodieën die qua stijl voldoende variëren om de hele tijd van het album in zijn geheel te kunnen blijven genieten. Met voor enkele tracks de toevoeging van een aantal gastmuzikanten op mondharmonica, tenorsaxofoon en pedal steelgitaar voor de meer naar country neigende songs, krijgen we een modern en volwaardig geluid aangeboden.

De titeltrack “The Pace” waarmee het album begint is een zachte, haast akoestisch gebrachte song, maar in het daaropvolgende “Critically Cool” worden alle muzikale registers open getrokken, inclusief een harmonieuze samenzang tussen Jessie Alsop en Ben Lang. We horen ook naar de ‘golden sixties’ verwijzende klanken in het soulvolle nummer “Rolling Deep Into The Backwoods” en Jessie Alsop neemt de lead vocals voor haar rekening in het boeiende, tussen zacht en rockend zwevende nummer “Manifest Destiny”. Dat doet ze later ook nog eens over in het eerder akoestische folkliedje “The Winding Rivers Of Northern California”.

Voor de bluesy track “Ain’t On Our Way” wordt de instrumentale hoofdrol toebedeeld aan de mondharmonica van Andrew Tavis als begeleider bij het monotone laid back zingen van Ben Lang. De zonnige Californische sound vormt de kern van het vrolijke liedje “The Umbrella Song” en slotsong “Long Arm Of The Law” is een aanstekelijke ballad die ons ook nog wel kan bekoren op dit al bij al best leuk plaatje van ‘Biv And The Mnemonics’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Moo Moo Records

video