CHRIS FARLOWE - AS TIME GOES BY

Chris Farlowe is een van die bekende Britse stemmen die al heel wat jaartjes meegaan. Halfweg de jaren vijftig konden we reeds met hem kennismaken, eerst in de periode dat "sciffle" groot werd, en artiesten als Alexis Korner en hij, samen met de Stones, de Amerikaanse bluesmuzikanten in Europa in de belangstelling brachten. Het hoogtepunt in zijn karrière kwam er begin jaren zeventig toen hij de vocalist werd van "Colloseum", waarin hij naast gitarist Dave Clempson en saxofonist Dick "Heckstall" Smith als zanger fungeerde op 2 LP's. Vooral met hun live LP scoode hij succes. Vlak na zijn samenwerking met die band duurde die succesperiode nog even, toen hij lid werd van de band "Atomic Rooster" en zong op hun vierde release "Made In England".

"As Time Goes By" verscheen oorspronkelijk al in 1995 en werd nu door het Duitse "MIG" label terug uitgebracht. Het is een cd geworden met enkel covers van echte jazz- standard. Farlowe is en blijft natuurlijk een uitstekende zanger, die vooral in kringen van Blues en later ook jazz-rock liefhebbers succes kende. Op een cd met enkel jazz klassiekers en traditionals zitten volgens ons nu nog weinigen te wachten. Daarom vrees ik dat de re-release van deze al bijna 20 jaar geleden verschenen opnames nu nog minder ophef zal maken dan toen. Toch zijn er een aantal songs best 't vermelden waard, want Farlowe blijft natuurlijk een begenadigd zanger met een herkenbaar en flexibel stemgeluid. Zo is er zijn versie van "The Glow", een song geschreven door Veiver Hildebrand, maar wat ons betreft onvergetelijk gemaakt in Bonnie Rait's ijzersterke versie. Andere opmerkelijke songs zijn ondermeer "At Last" bekend geworden in Etta James definitieve versie, en "Blues As Blues Can Get" dat wat ons betreft zijn definitieve versie kreeg in een vertolking van Delbert McClinton.

Spijtig genoeg blijft het peil van de cd niet over de ganse lijn op dat niveau en telt de uit 14 jazz-covers bestaande release ook een aantal songs met een te hoog "muzak" gehalte, die de vonk niet echt laten overspringen. Dat de man echter ook meer recent nog behoorlijk kon rocken, bewijst hij op de bijgevoegde clip. Deze live-opname met de "Hamburg Blues Band", gefilmd veertien jaar nadat de hier besproken cd werd opgenomen, toont aan dat hij ook toen (in 2009) nog "alive and kicking" was.

(RON)


Artiest info
Website  
 

Label: MiG

video