GERASENE PIGS – DRY HOPPING

Nooit eerder gehoord van de Gerasene Pigs, een stelletje ongeregeld uit de negorij die ons ooit De Brassers schonk. Nochtans blijkt deze “kleine” met 9 nummers en nauwelijks 24 minuutjes muziek al hun derde worp te zijn. De band werd een dikke acht jaar geleden opgericht en speelde toen gewoon bluesrock zoals iedereen, maar gaandeweg werd het de heren Bosman, Beks en Cardinaels (tiens, klinkt als BBC…) duidelijk dat hun roots elders lagen. Met name in de rootsmuziek…

Zoals ze zelf schrijven, pikten ze onderweg een streepje Tex Mex op en een snuifje Country. Met een hele kwak Rockabilly daar doorheen gedraaid, krijg je vandaag een lap recht voor de vuist rock ‘n’ roll geserveerd, die door sommigen als pretpunk wordt omschreven, maar die veel en veel melodieuzer is dan die term laat vermoeden.

Negen zelfgeschreven nummers dus, die, helaas, niet meteen opgepikt zullen worden door onze nationale radio. Daarvoor klinkt het allemaal veel te spontaan en vooral te plezant. Nochtans neemt dat niet weg dat bijvoorbeeld “Shinola” , “Rabbis in Disguise” of “Lugar de Perdicion” perfect zouden passen in één van de nicheprogramma’s die Radio 1 tegenwoordig ’s avonds laat op de luisteraar loslaat. En waarom ik “3x4” nog niet op StuBru gehoord heb, is me al helemaal een raadsel.

Kijk, nu ga ik mijzelf eens geweldig blootgeven, zie: gelet op mijn leeftijd, die door sommigen “ouderdom” genoemd wordt, zou ik van de muziek van Gerasene Pigs krijsend moeten weglopen. Niet dus, en wel hierom: deze kerels maken een heerlijk gedoseerde herrie, ze laten zien en horen dat ze wel kunnen spelen, ze zijn niet te beroerd om minstens muzikaal toe te geven dat ze van folk en van Johnny Cash houden en vooral, ze zijn met een zodanig groot reservoir onbevangen energie begiftigd, dat ik alleen maar blij kan achterblijven na ’t beluisteren van “Dry Hopping”. Ik vind deze plaat een verademing in tijden waarin het zo nodig allemaal academisch en bloedernstig moet zijn. Nàh!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

video