MARK MULHOLLAND & CRAIG WARD – WAITING FOR THE STORM

In de recensie van het album “Toby” van het duo ‘True Bypass’ kon u al lezen wat voor een bezige bij de Schotse muzikant Craig Ward wel is. Daarbij hadden we dan nog geen vermelding gemaakt van zijn samenwerking met Mark Mulholland, een vooraanstaand lid van het blues, country, folk en bluegrass spelende Britse kwartet ‘Two Dollar Bash’, waarvan in het verleden op deze pagina’s ook al enkele cd’s werden gerecenseerd.

Deze twee rotten in het vak hebben elkaar gevonden voor een muzikaal project dat tien songs opleverde voor een album “Waiting For The Storm” dat onder de weinig originele groepsnaam ‘Mark Mulholland & Craig Ward’ op de platenmarkt is verschenen.
Mulholland is oorspronkelijk afkomstig van de Schotse grootstad Glasgow maar hij woont momenteel in het zonnige Port-au-Prince in Haïti waar hij een eigen studio heeft en veel samenwerkt met de lokale artiesten. Voor dit project met Craig Ward is hij echter naar Europa afgezakt waar het album tot stand is gekomen in opnamestudio’s in Antwerpen, Berlijn, Rotterdam en ook een klein beetje in Port-au-Prince.

Mark Mulholland componeerde 9 van de tien nummers en Craig Ward hielp mee aan drie van de songs op “Waiting For The Storm”. Het meest opvallende nummer op deze plaat is het Franstalige “Les Belles Promesses” waarvoor de 77-jarige Haïtiaanse dichter, auteur, schilder en muzikant Frankétienne als vertellende gast werd uitgenodigd.

De overwegend dominerende instrumentatie op dit album is afkomstig van de twee akoestische gitaren die beide heren beroeren, terwijl het vocale werk aangevoerd wordt door Mark Mulholland en Craig Ward af en toe in harmonie met hem meezingt. De enige andere muzikant die mee speelt op deze plaat is contrabassist Hannes d’Hoine (van o.a. ‘D.A.A.U.’ en ‘Blackie And the Oohoos’).

“Black Sail” en slotnummer “The Six O’Clock Whistle” zijn louter instrumentale tracks met harmonieus akoestisch samenspel tussen gitaar en mandoline. Andere aan te bevelen songs uit deze zeer lo-fi gespeelde plaat zijn openingsnummer “Something On The Breeze”, “Icy Shivers”, “Les Belles Promesses”, de zeer mooi gezongen titeltrack “Waiting For The Storm” en het nummer “A Strange Place” dat u op bijgaande video in een live uitvoering door beide heren kunt beluisteren.

Het is niet duidelijk of er ook nog een vervolg op dit project zal komen, maar dat zal de toekomst allicht gaan uitwijzen. Als u graag rustig in een hoekje zit te genieten van de stilte en de rust, dan lijkt deze plaat hierbij alvast voor de gepaste achtergrondmuziek te kunnen zorgen. En meer moet dat niet zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cannery Row Records
Info: Jezus Factory Records

video