MEXICAN INSTITUTE OF SOUND – POLITICO

De Mexican Institute Of Sound, afgekort tot MIS, is de dekmantel voor de eenmansguerrilla van Camillo Lara, een Mexicaanse zakenman. En zakenman is hier een gepaste omschrijving: hij is namelijk de baas van de Mexicaanse tak van een groot muzieklabel. Maar hij is ook muzikant en zijn muziek is meer in de underground te situeren dan op het grote label waar hij werkt. Hij heeft al enkele platen uit die tot nu toe bestonden uit samples die hij mixte op electro beats. Deze samples kwamen uit de Mexicaanse muziektraditie. Mariachi op electro. Hiervoor kan hij beroep doen op een rijke verzameling vinyl.

Gezien zijn job zal hij een groter inkomen hebben dan de gemiddelde Mexicaan maar dat belet hem niet om op deze plaat met eigen nummers te komen die sociaal geëngageerd zijn. Hij heeft een boodschap die niet mis te verstaan is. Hij ziet zijn land naar de knoppen gaan door corrupte politici en malafide, gewelddadige drugsbaronnen. Hij heeft er schoon genoeg van en verwerkt dit in zijn muziek en teksten. Teksten is een groot woord maar het is eerder een boodschap. Korte en krachtige termen die je ook wel eens op een betoging kan horen.

De titels van de songs liegen er niet om:”Politico”, “Especulando” (speculeren), “Revolucion” en “Mexico”. Roep deze 4 songtitels, tevens de eerste 4 van de plaat, en je klinkt aardig militant. Maar het draait hier om de muziek. Deze is een mengeling van Latijnse muziek (veel cumbia, mambo en mariachi) met hedendaagse muziekstijlen (electro, hip hop en rock riffs). De muziek is nerveus, maar dat is het leven in Mexico stad waarschijnlijk ook. Dit is dus echte stadsmuziek.

De opener en titelsong is een echt statement met cumbia en electro gemixt. Deze song gaat naadloos over in een electro beat met bliepjes a la Kraftwerk en de veeg uit de pan naar de speculanten die steeds hebberiger worden. “Revolucion” krijgt op de beat en de half rappende vocalen een mariachi trompet mee. Dit doet wat denken aan Manu Chao. Verder in dezelfde stijl is er “Mexico” met rap vocalen, trompet en een rock beat. Het sleutelnummer van de plaat.

Maar er is ook aandacht voor de dansvloer: het duo “Es-Toy” en “Mas” is aanstekelijk als de pest. Het eerste in cumbia stijl die hier erg Balkan aanvoelt, zeker door de “hop hop hop” kreten. Het tweede door een rock gitaar die knalt. Daarop volgt een Kraftwerk achtig electro nummer dat me op de zenuwen werkt. Maar dit korte nummer gaat over in “Se Baila Asi” dat klinkt als Think Of One met electro beats. Uiterst Latijns is “Ritmo International” terwijl de afsluiter “El Jefe” de rockgitaar mengt met de blazers van mariachi en rap-parlando vocals. Hoe hij er op komt weet ik niet, maar het werkt.

In het begin werkte deze muziek mij op de zenuwen. Maar het is een echt groeiplaatje dat bij elke beluistering nieuwe geheimen prijsgeeft. Hierdoor is het steeds meer in mijn cd speler te vinden. Naast de sympathie voor de boodschap is het gewoon goed gemaakte muziek die nieuw en oud mooi vermengd. Ik ben zeker geen kenner van electro maar voor degenen die denken dat wereldmuziek enkel oubollig is moet zeker hier naar luisteren. Dit is jong, fris en energiek.

(Lisael)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Chusma Records