BRITTSOMMAR – THE MACHINE STOPS

Met de op bijgaande video gebrachte song “Sing Low” geeft de Zweeds-Amerikaanse formatie ‘Brittsommar’ meteen hun visitekaartje af in de eerste track op hun tweede studioalbum “The Machine Stops”, de opvolger van debuutplaat “Day Of Living Velvet” die eind 2011 vrij onopgemerkt op de markt is verschenen.

Het meest opvallende kenmerk in de sound van ‘Brittsommar’ is de diepe baritonstem van zanger Sawyer L Gebauer, een klank die doet denken aan Nick Cave of aan Robert Fisher van ‘Willard Grant Conspiracy’.

Deze in het Amerikaanse Madison, Wisconsin opgegroeide muzikant liet een aantal jaren geleden alles achter zich in de Verenigde Staten en trok moederziel alleen naar het Hoge Noorden om er in het Zweedse stadje Rosenhill nabij Göteborg een muziekgroep te gaan vormen met gitarist Johan Björk Dahl en violiste-zangeres Evelin Sillén.

De bandleden componeerden acht van de negen tracks op “The Machine Stops” zelf en daarnaast selecteerden ze het nummer “Ain’t You Wealthy, Ain’t You Wise” uit het rijke songrepertoire van Bonnie ‘Prince’ Billy om er een eigenzinnige coverversie van op te nemen voor dit album. De donkere en dromerig vertellende stem van Sawyer L Gebauer ploegt diepe groeven in een aantal memorabele songs op deze plaat.

Onze selectie aan vaker te herbeluisteren tracks van het in Berlijn opgenomen album “The Machine Stops” luidt naast de enige coversong als volgt: de single “Sing Low”, het aan ‘Nick Cave & The Bad Seeds’ schatplichtige nummer “The Painter” en het van een zeer catchy ritmiek voorziene “Tell Me” dat onze absolute favoriete song uit deze cd is en als tweede single op de markt zal komen.

Van één ding mag u nu al zeker zijn: als u ‘Brittsommar’ voor het eerst gehoord heeft, dan zult u die stem en die sound niet snel uit uw geheugen kunnen verwijderen. Meerdere beluisteringen van “The Machine Stops” zal dit fenomeen enkel nog maar versterken, want dit is een heel mooie plaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lucky Duck Music
Info: Birds Will Sing For You

video