RUSTY WRIGHT - THIS, THAT & THE OTHER THING

In 1998 leerden Rusty Wright en Laurie Lacross elkaar kennen via de muziek. Ze traden ook samen op en trouwden in 2001. In 2004 werd dan door hun The Rusty Wright Band opgericht. Nu bijna tien jaar later is hun vierde album er. Ze kenden een geweldige start want hun tweede optreden was als support act voor Lynyrd Skynyrd. Hun eerste album verscheen in 2006. "Ain't No Good Life" kreeg overal in de pers lovende recensies, maar de band kon deze niet verzilveren in meer optredens of naambekendheid. Ze noemden toen overigens Rusty Wright Blues. Het is pas bij het verschijnen van de tweede cd "Playing With Fire" in 2009 dat hun huidige naam gekozen werd. Tussendoor kwam er nog wel een live dvd en een live album uit. In 2012 kwam Dennis Bellinger bassist van Grand Funk Railroad de band versterken en werd er gewerkt aan een nieuw album. "This, That & The Other Thing" kreeg zijn release op 21 januari 2013. Of dit album de grote doorbraak gaat maken voor The Rusty Wright Band weet ik niet. Het is een goed album maar geen superalbum. Er is geen constante in de cd. Er staan een paar echte pareltjes op maar iets te weinig naar mijn bescheiden mening.

Het album begint met een cover van "Whole Lotta Rosie" en dat is ergens om problemen vragen. Dit nummer is een monument van AC/DC en dat helemaal op een andere manier gaan spelen houdt altijd een enorm risico in. Het is een swingende gospelsong geworden waarin David Brahce geweldig tekeer mag gaan op zijn Hammond B3. Maar men zal altijd de originele versie als standaard nemen en dan valt deze cover wel wat licht uit. Dat Laurie over een geweldige stem beschikt laat ze horen in "Man Of Fire". Een vette vingervlugge gitaarsolo krijgen we er bovenop. Het is één van de betere nummers op het album. Rusty begint het volgende nummer te vertellen over "Alarm Clock Blues". Geen denderend begin maar na zestig seconden als de muziek invalt krijgen we een vette meeslepende bluesrocker. Peter Haist op drums en Dennis Bellinger leiden alles in de goede baan met hun voortreffelijk ritme werk. De stem van Rusty is gemaakt voor nummers als deze "Alarm Clock News". Dave op zijn Hammond B3 bewerkt zijn toetsen met grote kunde en Rusty en Laurie op gitaar mogen duchtig soleren. De gitaar klinkt hier weel geweldig prachtig. Het tragere bluesnummer " How Blue Are You" met dominante Hammond is dan van weer een tegenvaller. Niet boeiend genoeg. men probeert nog iets goed te maken met de gitaar, maar het blijft te weinig. Gelukkig is "Mississippi Queen" van een ander kaliber. Een sterke rocksong die ook rustig begint maar als men op de cowbell begint te kloppen barst het geweld los. Schreeuwende gitaren, strakke en stevige drums van Peter Haist en Dennis Bellinger bestookt knap de snaren van zijn basgitaar. Een song waarbij je de volumeknop automatisch iets hoger draait. Dit is The Rusty Wright Band op zijn best. Deze versie vind ik stukken beter dan het origineel van Mountain die er in 1970 een dikke hit mee hadden. Nummers van het niveau als deze "Mississippi Queen" had ik graag wat meer gezien op dit album.

Veel knap Wah wah gitaarwerk in het rockende duet "Trouble And The Marryin' Kind". Volgens Rusty en Laurie zijn er twee verschillende soorten geliefden. Het instrumentale "Hide In Plain Sight" met een stukje uit Black Night van Deep Purple er tussen gespeeld kan me ook niet echt bekoren. Dennis Bellinger laat in "Baby Roll On" nog maar eens horen dat hij een uitstekende aanwinst is voor The Rusty Wright Band. Ook heel funky gitaarspel krijgen we in dit nummer. Dat Rusty Wright een zwaar leven heeft zingt hij in "High Price Woman". Hij moet altijd maar werken om de rekeningen van zijn geliefde te betalen maar hij doet het graag want hij ziet ze doodgraag en heeft haar nodig. Het is een stevige bluesrocker met knap slide werk op de gitaar. In "Handyman" worden we letterlijk terug in de tijd geworpen. Het is zo een swingertje uit de jaren vijftig. Het elfde en laatste nummer "Pen Or Sword" is een slowblues nummer. Ondanks de wondermooie en intense gitaarsolo kan ook dit trager nummer mij niet echt bekoren. Conclusie is dat het een album is met twee gezichten. Echte pareltjes maar ook een deel mindere nummers. De betere nummers zijn de steviger nummers zoals "Mississippi Queen" en "Alarm Clock Blues. De stem van Rusty past beter bij dat soort muziek en dan kan The Rusty Wright Band echt maar dan ook echt knallen.

Walter Vanheuckelom

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sadson music

video