FURNACE MOUNTAIN - THE ROAD TO BERRYVILLE

The Road To Berryville is het vijfde album van dit folk combo uit Virginia dat sinds ’95 bestaat en is meteen ook het hoogtepunt van hun discografie. Furnace Mountain bestaat uit Aimee Curl op bas en zang, Danny Knicely op mandoline en viool, Morgan Morrison, bouzouki, gitaar en zang en David van Deventer op viool. Een band die zijn fundament stevig heeft gelegd op de erfenis van old time string music, een genre binnen de rijke Amerikaanse rootstraditie met The Carter Family als een van de exponenten.

Aimee Curl is zonder enige twijfel de allergrootste reden dat The Road To Berryville briljant te noemen is. Curl heeft een roestig, hees en uniek stemgeluid. Een stem met karakter, dat dan weer speels en zacht weet te stemmen, om vervolgens achteloos een rauwe en gitzwarte rand te leggen om de poëtische en sfeervolle composities.

Daarnaast weet ze met haar solide basspel een degelijke basis te leggen voor een sterk vertoon van ‘bandplay’. Een manier van spelen en natuurlijk arrangeren waarbij de verschillende talenten van de bandleden volledig tot hun recht komen. Luister naar het charmante vioolduel van Knicely en Van Deventer in Virginia Girls/ Sandy Boys of de heerlijk, zwoele up tempo van albumopener Barney. Een traditional in vele opzichten, maar smaakvol en vol respect ingevuld met uitmuntende harmony en solo vocalen van Curl en Morrison en de gepassioneerde gedrevenheid op mandoline en viool van Knicely en Van Deventer.

Ook briljant neergezet is de opvallende dynamiek en virtuositeit van The Road To Berryville. Van oer Keltische klanken tot inheemse Afrikaanse ritmiek en van Appalachian sounds tot zompige delta geluiden; het zit allemaal verweven in de magistrale liedjes. Of van gedateerde pure old time muziek (Ashby’s Breakdown) tot meer moderne folk met een zekere geschiedenis in de jaren ’60 (Thrown By The Bull). Nogmaals: Furnace Mountain heeft het allemaal in huis en weet een heuse brug te bouwen tussen authentieke geluiden en moderne interpretaties.

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

video