JAKE CHISHOLM – DIAMOND IN A COALMINE

Jake Chisholm is een ‘Torontonian” (inwoner van Toronto, de grootste stad van Canada) en is een veel gevraagde sessie muzikant in de Toronto jazz & blues scene. Hij is een getalenteerd en gerespecteerd zanger en gitaarspeler. Chisholm is de oprichter en frontman van de blues band “Jake & The Blue Midnights”, die naam maakten binnen de Canadese blues scene en op festivals. Door deze populariteit kunnen ze vaak samenwerken met lokale blues artiesten als pianist Julian Fauth, zanger / mondharmonicaspeler Paul Reddick, de jonge Canadese blues band rond Raoul Bhaneja “Raoul & the Big Time” en zanger / mondharmonicaspeler Jerome Godboo.

De muziek van Jake Ghisholm is snel herkenbaar. Hij scoort zowel vocaal als muzikaal. Op het album “Diamond In A Coalmine” staan zeven originele nummers en twee covers (Robert Johnson’s “Traveling Riverside Blues” en een nummer van “The Young Rascals’, “You Better Run”). Jake’s gitaarspel is  aanstekelijk en is de onderbouw van het album.

“I’m Gonna Let You Be” is de opener en laat precies horen waar het bij Jake om draait: een stevig gitaarspel, rammende drums en vette baslijnen. Power blues.  “Let’s Do It Again” is een pletwals en het wat voorspelbare vervolg. De ouderwetse Delta blues traditional uit 1937 “Traveling Riverside Blues” (Robert Johnson – traditional) is door Jake in een Chisholm’s kleedje gestoken. Het is de nagel op de kop. Jake’s slides en gitaargepluk in deze cover mogen er zijn. De drums van Sly Juhas stompen. Dit is voor mij zeker een top track.  “Don’t Take It So Hard” zet de deuren open voor het nummer “Blood Red Sun”. Het is een nummer dat met de groovy bas, de snedige gitaarsolo en het striemende, maar onderhoudende ritme topt.  “You Better Run” (Brigati/Calaliere) een nummer van “The Young Rascals” is een andere Jake. Het nummer is de aangevette versie met meer Clapton blues en met opnieuw een zware groove van de drums.  “Diamond In A Coalmine”, de titelsong is een slow blues met breed uitgesmeerde gitaarsolo’s en een geweldige zang.  In het nummer “That’s All They Could See” zijn de baslijnen van Chris Banks alweer héél vet en Jake rockt op een been door de tempowisselingen.  We sluiten af met “When Love Goes Wrong” een slow die  rustig opent. In dit nummer is het vooral de zang die domineert. 

Jake Chisholm’s blues zijn overdacht, krachtig en persoonlijk. Het album is een blijvend bewijs van zijn kunnen. Met meestal eigen nummers en een goed gitaarspel eert hij zijn voorgangers op ieder podium. 

Eric Schuurmans

 

Line up:
Jake Chisholm: guitars, vocals
Chris Banks: bass
Sly Juhas: drums, percussion
Guest:
Jay Danley: tambourine, maracas

Discography:
2000: “Jake And The Blue  Midnights”
2009: “Love And War” (EP)
2013: “Diamond In A Coalmine”

 

 

Artiest info
Website  
 

video“Don’t Take It So Hard”