LEFT ARM TAN – ALTICANA

“Well I see them up there receiving the Grammy award
Then I hear them sing live, their tune is flat as a board
Well I can’t understand not a word of their songs
I keep thinking someone might bang a gong.

Beetje vreemde manier misschien om een cd-bespreking mee te beginnen, maar deze vier lijnen gaan wel over “Wish”, de song uit de vorige plaat van dit viertal uit Fort Worth, waarmee ze, via een nominatie als “song of the year” voor “Saving Country Music” onze aandacht trokken.

Op hun nieuwe, derde CD trekken de heren Austin, Manders, Hines en Scroggins de lijn door die ze eerder al uitzetten: melodieuze, in country gedrenkte pop en rocksongs over de thema’s van het leven van alledag.

Dat de opnames van de plaat in goede banen geleid werden door Salim Nourallah, verklaart meteen een deel van de klank van de band: de man deed dat vroeger ook al voor The Old ‘97’s en dan weet je meteen dat je in het straatje van The Jayhawks terecht komt: knappe melodieën, harmonieën die met zorg opgebouwd worden en arrangementen die de song dienen. Country en rock zijn de voedingsbodem voor de muziek, die uitmunt in “inslaan als een bom”. Van bij de eerste beluistering ben je mee met deze plaat, die bulkt van de potentiële singles, naar het voorbeeld van The Jayhawks en Chris Isaak.

Titels vermelden heeft weinig zin: u kan alle nummers op het web beluisteren, als u dat wil –en dat raden we u aan. U zal het dan vast met mij eens zijn: hier staat een band, een groep, een echt team, dat overigens alle songs samen schrijft, wat er aan te horen is. Ik zag de band nooit live aan het werk, maar ik maak me sterk dat ze in hun live act totaal niet betrapt kunnen worden op datgene wat ze in bovenstaand citaat over de hekel halen.

O ja, nog dit: een “left arm tan” is wat je krijgt als je dagen naeen met de auto rijdt en altijd je linkerarm op de autodeur legt, door het open raampje. Dat doet een mens een beetje dromen van mooi weer en weidse landschappen. Enfin, van dingen die we hier niet al te vaak tegenkomen. De soundtrack bij dergelijke droomritten is nu voorhanden! En mocht u toch te weinig tijd hebben om alle te beluisteren, begint u dan alvast bij “Carnations” en “Alcohol” !

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video