GARY HALL – WINNING WAYS ON LOSING STREAKS

Gary Hall is een muziek veteraan en is geboren en getogen in Noord Engeland. Zijn debuutalbum “Garage Heart” kwam uit in 1989 en bezorgde hem in de eindejaar poll van het magazine “Folk Roots’” in UK de prijs van tweede beste album van het jaar. Op één stond “Oh Mercy” van Bob Dylan en op drie “The Healer” van JL Hooker. Je kan hier niet beter ‘gesandwiched’ zitten! In 1991 bracht hij, na een uitgebreide Europese promotour, met zijn band “The Stromkeepers” een tweede album “Wide Open To The World” uit. In 1993 verhuisde hij naar Amerika en nam er in Nashville twee solo albums op. In 1997 tekende hij een platencontract met ‘Goldrush Music’ en na de opnamen van “Return Of The Flame” volgde er een intensieve tour met andere songwriters en folk- en countryzangers als  gitarist John Prine, de Texaan Guy Clark en de dichter Townes Van Zandt. In 1999 hing hij zijn wandelschoenen aan de haak en verhuisde terug naar Engeland en startte er een eigen studio ‘Voodoo Rooms’, voor opkomend talent.

In de winter van 2012/2013 wordt in zijn eigen studio’s met dezelfde mensen van de vorige albums (o.a. Alan Gregson), het album “Winning Ways On Losing Streaks” opgenomen. Het album bevat tien originele Hall nummers en één cover van de “Old Crow Medicine Show”: “Wagon Wheel” (Bob Dylan/Ketch Secor). De groep de “Old Crow Medicine Show” is een Americana band uit Nashville met enkel snaarinstrumenten, die blue grass, folk en oude country muziek brengt. De band brengt veel muziek van voor WO II. Het album is een frisse persoonlijke mix van akoestische roots nummers met een folk, blues en Americana basis. 

De opener “The Feel Good Factor Blues” is een optimistische nummer op akoestische gitaar en is een ‘happy feel good blues’ nummer. Het is een eerste kennismaking met de zang- en gitaarcapaciteiten van Gary Hall.  “A Country Mine From Shore” is een roots song met een banjo en het monotone gestomp van de zanger, op zoek nar antwoorden.  “Wagon Wheel” is de Bob Dylan song uit het album / de film “Pat Garrett & Billy The Kid” (1972). In het lied wordt een dag beschreven die al liftend wordt doorgebracht aan de Oostkust tussen New England, Philadelphia en eindbestemming Raleigh in Noord Carolina. Het was een song van Dylan die hij neerschreef onder de titel “Rock Me mama”, maar niet afmaakte in zijn “Pat Garrett & Billy The Kid” periode. De versie van Hall is een doorleefde versie met een sobere folk mondharmonica (zoals het hoort)…  “I Can’t Believe She’s Gone” is alweer een mooie ballade over afscheid nemen. Hall zingt hier zuiver, bewogen en ontroerend. Groots!  “The Enemy Within” is een onstuimig gevecht van Hall met zijn innerlijke ik.  “Stick Around Bajangles” is niet de ‘sunny country side’. Bill “Bojangles” Robinson, de salondanser werd voor het eerst bezongen in “Mr. Bojangles” door Jerry Jeff Walker. Dit nummer is niet zoals velen denken een ode aan de danspartijen van Bill Robinson, maar aan een dakloze die Jerry tegenkwam in een gevangenis. Jerry die in 1965 in de gevangenis zat vanwege openbare dronkenschap, heeft verklaard dat hij een dakloze blanke man ontmoette in zijn cel, die zichzelf "Mr. Bojangles" noemde om zijn werkelijk identiteit te verbergen voor de politie, die een moordonderzoek voerde. Hij hoorde daar toen het zielige verhaal dat Bojangles vertelde van zijn hond… “A Small Price To Pay” is een heel sober nummer, dat bewijst dat ‘less more  is’… en dat je om aan iemand te laten zien dat je van haar/hem houdt, weinig nodig is… Het is nummer dat hij schreef samen met Chris Bauer.  “Red Dirt Roads” is een country song met een knappe banjo op een mooie melodie. Alleen de schommelstoel ontbreekt hier nog om je ogen in te kunnen sluiten.  “Still My Reason Why” is  ‘alweer’ een top Gary Hall verhaal.  “One Step Ahead Of The Blues” is een nummer dat Gary Hall schreef samen met Ian Batley, een van de muzikanten op het album. Veel slide blues en een sterk samenspel maken dit nummer af.  Het is vroeg in de lente in 10“Long Mynd Mornings”. Kwetterende vogels en mooie duetten in deze romantische ballade.

Als je naar Gary Hall luistert hoor je ook de nadere grote singer-songwriters  als Bob Dylan, Doug MacLeod, Gram Parsons… Neem je tijd en zorg voor goed gezelschap om te genieten van dit heerlijk album…

Eric Schuurmans

 

 

Line up:
Gary Hall: vocals, acoustic guitar, harmonica & percussion
With support from:
Ian Bailey: vocals, acoustic guitar
Paul “GT” Casey: vocals
Steve Conway: dobro & lap steel
Richard Curran: violin, viola & cello
Dave Fitzpatrick: banjo
Andy Guttridge: vocals & mandolin
David A Smith: vocals & bass guitar
Mark “Dusk prince” Whiteside: drums, percussion
Mark Wilkinson: vocals, acoustic guitar, electric slide & banjo

Discography:
1988: “Wintertime Already” – Chooglin’ records
1990: “Garage Heart” – Run River Records
1991: “Wide Open To The World” (& “The Stormkeepers”) – Run River records  
1993: “What Goes Around” (solo) – Round Tower records
1996: “Twelve Strings & Tall Stories” (solo) – Round Tower Records
1998: “Return Of The Flame” – Goldrush Music
2001: “The Stormkeepers” – Goldrush records
2011: “Songs From The Voodoo Rooms” (solo) – Northern Sun Recordings
2011: “Younger Than That Now (Songs by Bob Dylan)” (compilatie CD – 3I Shall Be Released”) – Circuit Music
2012: “That Old Brand New” – Northern Sun Recordings
2013: “Winning Ways On Losing Streaks” – Northern Sun Recordings

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Northern Sun Recordings

video - “The Feel Good Factor Blues”