COPPER & GLASS – COPPER & GLASS

Het cd-hoesje van de titelloze debuutplaat van de Californische folkrockgroep ‘Copper & Glass’ leert ons dat we te maken hebben met vijf getalenteerde muzikanten die hun hart verpand hebben aan de Americana-, country-, rock- en folkmuziek die u en ik kennen van o.a. Ryan Adams, ‘Whiskeytown’, maar ook van seventiesband ‘Lynyrd Skynyrd’ of recenter van ‘Counting Crows’, ‘Mumford And Sons’ en folk- en soulzanger Amos Lee.

Zanger-gitarist JC Babb, gitarist en mandolinespeler Taylor Holman, multi-instrumentalist Mike Morris, bassist Erik Escovedo en drummer Corey Dobbins leveren met hun eerste cd “Copper & Glass” een meesterwerk af in twaalf afleveringen, zijnde de songs op dit album.
Dat zijn afwisselend uptempo folkrockers en teder gezongen ballads. De plaat begint met de eerste single “All My Life” (zie video), een schitterende song die zich na een eerste beluistering genadeloos in je geheugen vastschroeft, net als het meteen daarop volgende “All Things”.

De in Americanasongs vaak terugkerende instrumenten als pedal steel en mandoline zijn ook hier in de meeste nummers van de partij, maar wat deze muziek onderscheidt is de toevoeging van piano en orgel. De backing vocals van gastzangeres Samantha Gagliardi op vier liedjes verdienen eveneens een speciale vermelding in deze recensie.

Het uptempo gebrachte nummer “Clear Black Skies” en de door pedal steelgitaar gedomineerde ballads “The Walls”, de albumtiteltrack “Copper & Glass” en “One-Way Ticket” zijn pure parels waarin de gelijkenis met de stem en de sound van Ryan Adams het sterkst opvalt. Leadzanger JC Babb zingt in deze songs als een doorwinterde crooner en toont dat zijn stem zijn sterkste instrument is dat deze liedjes zelfs helemaal alleen zou kunnen dragen.

De tracks “All This Time”, “Come Around” en “Another Lonesome Photograph” zijn dan weer songs die nauw aansluiten bij het repertoire van ‘Counting Crows’. Onze favoriete song is echter “This Shell Of A Man”, een naar Wilson Pickett refererende, emotionele en uitermate sterk gezongen soulballad met een hemels klinkende Hammondorgel als sfeerbepalend instrument.

Dit debuutalbum van ‘Copper & Glass’ is van zo’n hoogstaande kwaliteit dat we nu al haast niet meer kunnen wachten op de tweede plaat die we hopelijk binnen afzienbare tijd van dit veelbelovende kwintet uit Californië tegemoet mogen zien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video