STEPHAN MATHIEU & DAVID SYLVIAN – WANDERMÜDE

De eerlijkheid gebiedt mij om meteen toe te geven dat ik geen grote fan ben van alles wat onder de globale noemer ‘experimentele popmuziek’ valt. Het werk van de Britse singer-songwriter en muzikant David Sylvian is sinds mensenheugenis altijd al onder deze definitie gekwalificeerd geworden. Deze voormalige frontman van de eind jaren ’70 populaire alternatieve glamrockgroep ‘Japan’ heeft een eindeloze reeks platen op de markt gebracht met experimentele klanken en soundscapes die volgens ons het best beluisterd kunnen worden in een lichtjes hallucinerende toestand.

Daarbij stapt hij meestal in gelegenheidsprojecten met gelijkgezinde muzikanten uit de jazzwereld of met mensen die actief zijn rond ambient pop, elektronica, progressieve rock of avant-gardistische muziek. Enkele bekendere namen in dit verband zijn Ryuichi Sakamoto en Robert Fripp. Zo ook nu weer voor het project “Wandermüde” waarvoor David Sylvian het gezelschap opzocht van de Duitse elektro-akoestische geluidskunstenaar Stephan Mathieu.

Dit leverde 7 nummers op die vooral als een mysterieus en soms psychedelisch klankenspel kunnen worden omschreven. De lengte van deze composities varieert tussen 4 minuten en 14 minuten en eerlijkheidshalve moet ik weer toegeven dat ik het verschil tussen al deze nummers eigenlijk nauwelijks lijk te horen. Als u dus zelfs eens wilt horen hoe dit allemaal klinkt, dan kunt u via de bijgevoegde video van het nummer “Saffron Laudanum” zelf vaststellen wat we hiermee bedoelen.

De als David Alan Batt in 1958 geboren David Sylvian schreef deze composities allemaal samen met de instrumentalist Stephan Mathieu. Het leverde uiteindelijk een ambient klinkend geluidenspel op waarvoor de basis lag bij David Sylvian’s werk “Blemish” uit 2003. Voor het slotnummer “Deceleration” deden beide muzikanten een beroep op gastgitarist Christian Fennesz, een man die destijds ook al op “Blemish” had meegespeeld.

De albumtitel is Duits en betekent ‘moe van het wandelen’. Met deze soundscapes op de koptelefoon kan ik me daar eigenlijk wel wat bij voorstellen, want dit is volgens onze bescheiden mening enkel geschikt materiaal voor de ‘die hard’ fans van zeer experimentele popmuziek en dat is een categorie waar wij jammerlijk genoeg niet echt bij thuis horen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Samadhisound
Distr.: V2 / Bertus

video