VINICIO CAPOSSELA – REBETIKO GYMNASTAS

Vinicio Capossela is een man van vele oorlogen, die als geen ander van zijn concerten werkelijk theatrale gebeurtenissen kan maken. Ik zag hem ooit, in een bloedhete AB, het ganse concert lang in pelsjas en met berenmuts op het hoofd op het podium staan. Om maar te zeggen dat de man wellicht een tikkeltje anders is dan de gewone U of ik.

Op zijn nieuwe plaat waagt hij zich aan de rembetika, zijnde de dansmuziek van het Griekse volk. U kent natuurlijk allemaal de sirtaki? Wel, dat is een voorbeeld van rembetika. Nu hoor ik U denken…wat doet een Italiaan met bij uitstek Griekse muziek? Wel, Vinicio zou Capossela niet zijn, als hij daar niet iets speciaals van maakte.

Met de hulp van enkele gevestigde rembetikamuzikanten als Ntinos Chatziiordanou, Vassilis Massalas, Socratis Ganiaris en Manolis Pappos, werkt hij zich op deze CD door hidden track inbegrepen- 14 songs, waarvan vier nooit eerder verschenen. Acht nummers zijn herwerkingen van eigen songs, die hij eerder op andere platen uitbracht, maar die hier in een rembetikajasje gegoten worden.

Van de onuitgegeven songs springt om te beginnen “Misirlou” in het oog, een nummer dat we allemaal met Pulp Fiction en Dick Dale associëren, maar dat in werkelijkheid pure rembetika is. Capossela blijft hier veel dichter bij het origineel dan bij de Daleversie en dat is maar goed ook. “Vancion de las Simples Cosas” is oorspronkelijk Latijns-Amerikaans van oorsprong en bekend in versies van Mercedes Sosa en Chavela Vargas en voor “Abbandonato”, de opener, ging Vinicio te leen bij Atahualpa Yupanqui.

U merkt het al: een italiaan, die Latijns-Amerika raadpleegt en daar muziek ontleent om er in Griekse stijl mee om te springen. Dat is niet zonder risico, maar het werkt wel op deze heerlijke CD, waarbij ik maar twee mini bemerkingen heb: was de hidden track echt nodig? Ik bedoel maar: de versie die hier van Toni Dallara’s “Come Prima” neergezet wordt, voegt zeer weinig aan het origineel toe. Tweede bemerking: mijn niet geheel ongeoefend oor zegt mij dat er voor de “eigen” composities meer dan een beetje geleend werd bij “echte” rembetika. Waarom wordt dat niet in de hoesnota’s vermeld?

Maar, zoals gezegd, dit is detailkritiek! De CD is immers TOP: meer dan vakkundig gespeeld, goed gezongen, knap geproduced en heel mooi uitgegeven. Bijgevolg kan ik hem alleen maar aanraden, zowel aan wie Capossela nog niet kent als aan de fans!

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

video

Label: La Cupa