KIMON – LUCKY 13

Best wel een bezig baasje, deze Kimon Katafifiotis: sinds zijn debuut in 2002 is deze”Lucky 13” al zijn achtste plaat, al dan niet met begeleidingsband The Prophets.

Op deze nieuwe doet hij eigenlijk een beetje aan recyclage: een aantal van de 13 songs zijn heropnames of herwerkingen van nummers die hij al eerder uitbracht. Kimon kiest deze keer duidelijk voor het motto “wat je zelf doet, doe je beter”: hij speelt nagenoeg alle instrumenten zelf en toont op die manier vooral wat voor begenadigde gitarist hij is. In geen tijden hoorde ik nog akoestische gitaar op een dergelijk hoog niveau als nu bij Kimon. Of het nu de begeleiding betreft, of laaiende solo’s, de kerel kan het allemaal.

Wat hij ook kan, is een popsong in elkaar draaien en zich daarbij bedienen van funky of latin ritmes, of qua teksten leentjebuur spelen bij de hiphop . Dat levert een interessante cocktail op, zij het dat ik wat reserves heb bij de zang: hoewel Kimon’s stemgeluid redelijk dicht in de buurt komt bij Elvis Costello, moet hij op zanggebied beslist nog groeien. Nu, een schande is dat niet: ze zijn uiterst schaars, de doe-het-zelvers die werkelijk elk vak beheersen. Het weze herhaald: het gitaarspel is indrukwekkend en de songs mogen er beslist zijn, zonder dat ik daarom van een meesterwerk ga spreken.

De man is politiek geïnteresseerd, neemt geen blad voor de mond en schrijft songs over zowat elk onderwerp dat aan zijn oog voorbij komt. Dat resulteert in een vlot beluisterbare plaat, die misschien toch gebaat geweest zou zijn bij een externe producer en bij een echte band. Als u de kans heeft om te gaan luisteren, begin dan bij “Holy War” en “What Happened to Reason?”. De rest volgt dan wel vanzelf.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Amazon

video