FELIX VAN CLEEFF – INTO THE DARK

Felix Van Cleeff? Nooit van gehoord, tot ik deze zestrack-EP ter bespreking toegestuurd kreeg. Nou moe! Wat een heerlijk kleinood is dit ! Veel info valt er niet te rapen over deze Zuid-Hollandse jongeman, die zonder enige twijfel een jeugd heeft gekend, waarin de muziek van Leonard Cohen of Paul Simon binnen handbereik waren!

Die beiden namen –en af en toe een beetje Nick Drake of Jeff Buckley- moeten je al meteen een beetje op weg zetten om de muziek van Felix te situeren: sobere, fijne muziekjes en een flinke scheut tristesse zijn er de hoofdingrediënten van. Liefde, dood, eenzaamheid, dat zijn de thema’s waar de jongeman over zingt en hij doet dat op een heel integere, indringende manier.

Hij doet ook ongeveer alles zelf: hij speelt gitaar en piano, en hij zingt. Heel af en toe, met name op”Slow Down” is er bijstand van bevriende Rotterdamse muzikanten Mark Lotterman op piano en Auke Triesschijn op viola, terwijl er een enkele keer , op “Lord Lord Lord” en “Hells and Angels”, zijn er ook backing vocals van Tamara Woestenburg.

Maar vooral is er dus Felix Van Cleeff, wat mij betreft een regelrechte ontdekking: de man raakt je waar het pijn kan doen en hij is nu al een meester in de verstilling. Ik moet zeggen dat ik nu al uitkijk naar een mogelijke full-cd en dat ik zo snel mogelijk de grens naar de noorderburen oversteek om die Meneer eens van dichtbij te gaan bekijken. Prachtplaat!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Info: It's All Happening

video