THE HOWLIN’ BROTHERS – HOWL

Je hebt zo van die momenten in dit vak: out of the blue valt er een plaat binnen, die je compleet van je sokken blaast, ook al heb je nooit van de makers gehoord. Het overkwam ondergetekende, die nietsvermoedend dit schijfje in zijn cd-speler pleurde en die verder bijna veertig minuten lang zo goed als ademloos zat te luisteren.

The Howlin’ Brothers zijn een driemansformatie uit Tennessee, die voor deze “Howl”, hun vierde plaat, onderdak gevonden hebben bij het nagelnieuwe Readymade-label van Raconteur Brendan Benson, die ook in de producersstoel plaatsnam.

De plaat bevat een dozijn songs, overwegend door de drie bandleden samen geschreven. Voor “Big Time”, de in Mississippi mud gedrenkte opener, hanteerde Gov’t Mule’s Warren Haynes mee de componistenpen en speelde hij trouwens een resem indrukwekkende slide riffs.
Verder zijn er twee traditionals, “Take This Hammer” (dat een echte “Mule Skinner Blues”-behandeling ondergaat) en “Boatman Dance”, debijna twee eeuwen oude minstrel-song van Dan Emmett, plus covers van John Hartford’s “Julia Belle Swain” en Otis Smothers’ “My Dog Can’t Bark’, dat we natuurlijk kennen in de versie van Muddy Waters.

Wie deze opsomming doorneemt, zal wellicht denken dat ik een beetje de mist in ging met mijn zelfbedacht nieuw genre waarin ik de band probeerde te catalogeren: deze titels wijzen immers in de richting van blues en country. Dat klopt zeker, maar als je de eigen songs van het trio mee in rekening neemt en daarbij hun instrumentarium en hun superenthousiaste aanpak optelt, dan krijg je een amalgaam van stijlen, waarvoor een eenvoudig etiketje veel te beperkend is. De heren, die ondertussen ruim tien jaar aan de weg timmeren, beheersen hun instrumenten vlekkeloos, maar elke noot die gespeeld wordt, staat ten dienste van de song.

Dit gezegd zijnde, hoor ik u al vragen naar vergelijkingspunten. Wel, ik denk aan The Carolina Chocolate Drops, ik denk aan een C.W. Stoneking of Pokey LaFarge, maar evengoed hoor ik dingen die ik vroeger bij een Dave Alvin of The Waterboys hoorde. Kortom, een ovenschotel met de heerlijkste ingrediënten erin, waarbij elke hap je weet te verrassen. Mijn persoonlijke favorieten: “Hermitage Hotstep”, “Delta Queen” en “Just Like You”. In onze serie:”dringend te ontdekken” is dit een zoveelste band om naar uit te kijken. Nu, dat zou voor heel binnenkort kunnen zijn, want de band werkt aan een Europese tournee. Smikkelsmikkeljammiejammie!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: Readymade Records

video