NICOLE HART & ANNI PIPER – SPLIT SECOND

Nicole Hart en Anni Piper zijn geen alledaags muzikaal duo, die niettegenstaande ze vanaf 2008 bij dezelfde ‘Blues Leaf’ platenmaatschappij uitgeven, al eerder samengewerkt hebben. Het was Joe Morabia, de baas van ‘BL Records’ die hen het voorstel deed, om samen een album uit te brengen. Anni Piper nam het vliegtuig vanuit Australië en Nicole Hart vanuit Florida om in het Noorden in New Jersey samen te komen. De andere bandleden komen allen uit de omgeving van NJ, behalve Juke Joint Johnny (acoustic guitar, dobro), hij komt uit Californië. NICOLE HART verschijnt in 2008 op de blues scene tijdens festivals in Jacksonville Beach, FL (“Springing The Blues”), Laconia NH en Jersey NJ. Met de “NRG Band” bracht ze het album “Live! NRG” uit in 2007. Haar éérste solo album “Treasure” kwam uit in mei 2009. Op dit album zingt ze een duet met Albert Castiglia. Gitarist Albert Castiglia begon in 1996 als lead gitarist voor Junior Wells, waar hij niemand minder dan Buddy Guy verving. Als solo artiest (met zes albums) heeft deze man een niet onverdienstelijke carrière opgebouwd. Het album “Treasure” is gemixt en afgewerkt door de Grammy award winnaar Jack Kriesberg, die ook al met Eric Clapton en Keith Richards samenwerkte. In 2009 kreeg Nicole ook de “Female Vocalist of the Year” award tijdens de “5th Annual LA South Bay Music Awards”. Haar muzikale invloeden zijn divers en worden vooral bepaald door iconen als Koko Taylor, Susan Tedeschi, Janiva Magness, & Bonnie Raitt.

ANNI PIPER begint elektrische gitaar te spelen toen ze twaalf jaar oud was. Ze speelt bas vanaf haar veertiende. Haar affiniteit met dit instrument laat haar toe haar typische grooves te brengen. Toen ze negentien was, studeert ze aan de ‘Southern Cross University’ in Lismore NSW vrij jong af, met een ‘Bachelor of Arts’.  De eerste blues band die indruk op haar maakte was de “Paul Butterfield Blues Band”. De mondharmonicaspeler Paul Butterfield (1942-1987) uit Chicago speelde in Woodstock, maar sterft vrij jong t.g.v. drugs. Hij speelde met iconen als Jimi Hendrix, Muddy Waters en “The Band”. Begin 2004 neemt Anni haar debuut CD “Jailbait” op, waarvoor ze in 2005 de ‘Best New Talent Award’ krijgt tijdens de ‘Australian Blues Music Awards’ met een nominatie als ‘Best Female Vocal’. Begin 2007 neemt Anni haar tweede album “Texas Hold’ Em” op. De zwoele stem van de Australische heeft al veel publieke interesse en bijval gekend, maar nu ook de interesse van ‘BL Records’. In 2008 tekent ze hier haar contract. Het debuutalbum van Anni Piper “Two’s Company” wordt uitgebracht in januari 2009 en scoort hoog in de ‘Australian Roots music charts’. Anni’s laatste album “Chasin’ Tail” is in 2010 opgenomen met een nieuwe line up. Anni tourt veel in Australië en treedt regelmatig op in festivals (‘Woodford Folk Festival’, Wangaratta Jazz & Blues Festival’, ‘Queenscliff Music Festival’...

Met het eerste gezamenlijke project “Split Second” heeft BL Records’ baas Joe Morabia geen bult gestoten. Na beluisteren van het debuutalbum van Nicole Hart & Anni Piper’ kan ik dit alleen maar beamen! Het album opent met ”Can't Let You Go” (A.Parham-P.Parham), een vocaal rumba duet. De beat is aardig en dansbaar. De gitaarriffs van Ron Rauso zijn subtiel.  ‘Special guest’ John Pinty aan het orgel speelt knappe grooves en maakt van het nummer een radio nummer.  ”Clap Your Hands” (Chatman) is het volgende nummer en heeft in de schuif van Ray Charles gelegen naast de track “What I Say”. De gitaarriffs van Ron Rauso zijn hot en de (piano / orgel) solo’s van (alweer) John Ginty zijn hier ‘de kers op de taart’. Alles wordt hard gemaakt dank zij de drummer Sim Cain.  Met de slow blues ”Ain't Nobody Watchin'” (Piper) zakt het ritme en horen we Sandy Macs op mondharmonica. Anni Piper, sterk geleid door haar bas, zingt zwoel, ruig en dreigend. Het nummer ”Dream Baby” is een klassieke rockabilly cover van een nummer van singer-songwriter Cindy Walker (1918-2006). Het nummer was een super hit voor Roy Orbison. Rauso en Ginty wisselen elkaar af met riffs op gitaar en piano.  In het nummer ”You Can't Make Somebody Love” (Gray) is het vocale aandeel van beide dames erg belangrijk. Het swampy psychedelisch en spiritueel arrangement maakt van deze track een sterk nummer.  Sugar Ray Norcia’s ”Why Should I Feel So Bad?” vervolgt met opnieuw geweldige zang. Ginty’s solo op orgel zijn knap en de gitaarpartij van Rauso is heel soulful en groovy. Sugar Ray Norcia is zanger en mondharmonicaspeler en is vooral bekend van “The Bluetones”.  ”Bad Side Baby” (Carney-Blume) neemt ons mee naar Chicago. Bij Rauso en Sandy Mack is het kruit nog lang niet verschoten. Ze laten van zich horen en houden de druk hoog.  Het oude Stax nummer ”What Will Later On Be Like”( Banks-Jones) gooit de deuren open voor een andere sound. Het soul duet is top. Ron Rauso’s gitaar stijl brengt ons terug in de jaren ‘60 soul tijd, regio Memphis.  Het Janis Joplin nummer ”One Good Man” is een nummer uit het “I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again, Mama!” album uit 1969. De blues solo’s van Rauso zijn groots en benaderen de sterkte van het origineel.  Met in hun duet in ”Walk Right Back” van Sonny Curtis in de geest van de “Everly Brothers”, gaat de reis verder naar Americana. Juke Joint Johnny speelt het nummer probleemloos solo op akoestische gitaar. We gaan naar het einde met ”Twelve Bar Blues” (Trudell-Hartsoe) een uptempo blues rock nummer en ”Listen To The Rain Fall”. De (enige) compositie van Nicole Hart is een volwaardige afsluiter. Nicole’s solo, de etherische gitaarakkoorden en de eenzame chromatische mondharmonica klinken samen magisch. 

Het solo album “Split Second” van Nicole Hart & Anni Piper vraagt na het beluisteren naar meer. Wat een idee van Joe Morabia! Zet twee geweldige stemmen samen met de geweldige “Blues Leaf All-Stars” en er is magie. Bij deze ‘blues sisters’ is de erfenis van Koko Taylor, Janis Joplin en Bessie Smith in goede handen. Van één ding ben ik absoluut zeker: deze dames hebben beslist nog meer in petto!

Eric Schuurmans

Line up:
Nicole Hart: vocals
Anni Piper: bass, vocals
“The Blues Leaf All-Stars”:
Ron Rauso: guitar
Juke Joint Johnny: acoustic guitar, dobro
Sandy Mack: harp
Sim Cain: drums
Special guest:
John Ginty: piano

Discography:
Nicole Hart:
2007:”Live! NRG” –  “Nicole Hart & The NRG Band” - Indi
2009:”Treasure” – Blues Leaf Records

Anni Piper:
2004: “Jailbait”
2007: “Texas Hold’ Em”
2009: “Two’s Company” – Blues Leaf Records
2010: ”Chasin’ Tail” - Blues Leaf Records

Nicole Hart & Anni Piper
2013: “Split Second”

 

 

Artiest info

NICOLE HART

facebook

 
 

Label: Blues Leaf Records

video - “Love Me Like A Man”