KASHMIR – E.A.R.

De alternatieve rockgroep ‘Kashmir’ uit Frederiksberg, Denemarken was in de beginjaren ’90 nog een bluesformatie die ‘Nirvana’ heette maar na het succes van Kurt Cobain en zijn vrienden wijselijk besloot om de naam van de band maar snel te wijzigen. Daarbij kozen ze voor ‘Kashmir’, een naam die ontleend werd aan een song van ‘Led Zeppelin’ uit hun zesde plaat “Physical Graffiti” uit 1975.

De vier kernleden van ‘Kashmir’ zijn zanger en leadgitarist Kasper Eistrup, keyboardspeler en gitarist Henrik Lindstrand, bassist Mads Tunebjerg en drummer Asger Engholm Techau. Op meer of mindere wijze dragen de vier bandleden allemaal bij aan het componeerwerk van de songs die op plaat worden gezet.

Doorheen de jaren evolueerde de bluesformatie meer en meer in de richting van alternatieve rock en op hun meest recente plaat “E.A.R.” kunnen we zelfs voornamelijk melancholische en melodieuze pop- en indie rocksongs horen. “E.A.R.” is hun achtste studioplaat sinds debuut “Travelogue” uit 1994 en volgt op het album “Trespassers” uit 2010. Tussendoor kwam er met “Katalogue 1991-2011” twee jaar geleden wel nog een compilatiealbum op de markt met hun beste werk uit de hele carrière.

Deze nieuwe, voor het eerst ook zelfgeproduceerde plaat bestaat uit twaalf liedjes waarin de sterke stem van Kasper Eistrup centraal staat, maar vooral ook de melodieën van de nummers getuigen van een zeer hoge muzikale kwaliteit. De groep heeft voor de songs op “E.A.R.” gekozen voor een ruimere en gemakkelijker in het oor liggende sound, iets dat al meteen blijkt uit de sfeervolle openingstrack “Blood Beech” en ook het daaropvolgende “Piece Of The Sun” laat de luisteraar rustig verder dromen.

Lichtere, maar nog steeds zeer melodieuze rock vormt de basis van de song “Peace In The Heart” en het nummer “Seraphina” (zie video) mag op onze kwalificatie als eerste single en als beste song uit “E.A.R.” rekenen. In de wat mysterieuze albumtiteltrack duikt er met ‘The Kashmir Kid Choir’ zelfs een heus meezingend kinderkoortje op dat samengesteld blijkt te zijn uit vier kinderen van de bandleden.
Het middengedeelte van deze plaat is met de songs “Milk For the Black Hearted”, “Trench” en “Pedestals” naar onze smaak wat te experimenteel opgevat, maar dat wordt nadien ruimschoots goedgemaakt met de song “Purple Heart” die drijft op een aanstekelijke, repetitieve en ritmische beat.

Tot slot willen we toch ook nog even een speciale vermelding geven en een pluim op de hoed steken van de Italiaanse kunstenaar Marco Mazzoni die voor de schitterende lay-out en zeer goed verzorgde design van de hoes van deze plaat heeft getekend. Tien op tien kunnen we omwille van enkele wat mindere tracks niet geven aan “E.A.R.”, maar een behoorlijke onderscheiding kan er wat ons betreft toch wel moeiteloos van af voor deze vier heren van ‘Kashmir’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia / Sony Music
Info: Sony Music

video