SHAKARA UNITED – SHAKARA UNITED

Shakara United ontstond in 2011 als gelegenheidsproject van enkele muzikanten die toen nog deel uitmaakten van de inmiddels ter ziele gegane Belgian Afro Beat Association. Stefaan Blancke en Marc Meeuwissen (trombone), Steven van Gool (bas),Dirk Timmermans (trompet) en Babs Jobo (percussie),voelden allang de goesting sluimeren om iets te doen met de Afrobeat en ze zochten een vijftal andere gelijkgestemden om daar aan mee te werken.

Nu, met hun netwerk in de Antwerpse en Gentse scene, was dat niet zo moeilijk en sinds de zomer van 2012 kun je Shakara United dan ook tegenkomen op menig festivalpodium. Zelf waren wij getuige van zo’n feestje in Gent en ik kan zeggen dat het daar moeilijk stilstaan was!

Dat heeft natuurlijk alles met het genre te maken: afrobeat drijft op bas, percussie en blazers en heeft de gewoonte lang uitgesponnen mummers te maken, waarin ruimte is voor veel improvisatie. Op dit debuut –als je tenminste de soundtrack voor de documentaire ‘this is my home now’ van Saddie Choua niet mee rekent- is dat niet anders: elf nummers, die in totaal op net een uur afklokken staan er op. Tien nieuwe, eigen composities en een geweldige cover van Oscar Sulley’s Bukom Mashie, een echte klassieker in het genre.

Trefwoorden: groove, groove en groove. Dit is een feestje van een uur, waarbij trompetten en trombones heerlijk met elkaar in de clinch gaan, waar saxofoons kronkelen rond baslijnen en waar, met ondermeer de hulp van Simon “Wawadadakwa” Pleysier en Gregor “Ambrassband” Engelen een staalkaart gepresenteerd wordt van de heerlijke teringherrie die in dit landje gemaakt wordt. Ik ben zeker dat flink wat buitenlanden ons benijden om dit soort muziek. Vakkundig en virtuoos gespeeld en toch plezant. Waar vind je dat nog?

Wel, komende zomer, zowel in Antwerpen, Ham, Gent als Eeklo! O ja, de afsluiter van de plaat heet “Bye WCC Zuiderpershuis Bye”, als hommage aan de thuisstek van een aantal bandleden. Ook dat is dit landje: een vrijplaats als Zuiderpershuis wordt kapot gemaakt door het intrekken van de subsidies en dient vandaag als decor voor een draak als “Café Corsari”. Merci voor dit nummer, SU!

(Dani Heyvaert)

03/05/13 - Vooruit - Gent
20/05/13 - Ham Sessions - Gent
19/06/13 - Luchtbar - Antwerpen
01/08/13 - Helden In Het Park - EekloArtiest info
Website  
 

Label: Doni Doni
Distr.: Bertus

video