BRIAN TAMBLING - BRIAN TAMBLING

‘Veel variatie binnen een klassiek concept, uitstekend gitaarwerk, deinend op de ‘crest of a wave’, goeie vocalen die het grote voorbeeld evoceren, een stel prima songs en de bekende Iersegrinta… Dat alles heeft Brian Tambling te geef op ‘Brian Tambling’...'

Er zijn van die schijfjes die je voor het eerst onder de laserlezer schuift en die je vanaf de beginseconde meesleuren op een onvermoede trip. Je weet meestal niet waarom die muziek je zo aanspreekt… maar daar kom je dan wel vrij snel achter. De muziekstijl speelt daarbij geen rol, je buurman kan er gerust niks aan vinden, je hond zit erbij te janken, maar jij bent er ondersteboven van. We hadden dit in de vorige maanden bij voorbeeld met ‘Midwest’ van Adam James Sorensen, ‘Delta Soul Volume 1’ van Steve Azar of ‘Wallis Bird’ van, heu, inderdaad, Wallis Bird, om maar drie cd’s te noemen van een diametraal verschillend gehalte. Het enige wat ze gemeen lijken te hebben, is dat ze tot op dat moment van illustere onbekenden komen, onbekenden voor ons althans.

De volgende in de rij is Brian Tambling, wiens eponieme cd al een poos en op gezette tijden de cd speler opvrijt. We zagen het weer eens niet aankomen. Zeker niet omdat men alom het label bluesrock (rockblues) plakt op ‘Brian Tambling’. Niets tegen bluesrock: zo bleek het recentelijk echt niet moeilijk veel waardering op te brengen voor o.a. ‘The Confession’ van James Henderson of ‘Radiogram’ van Gwyn Ashton. Maar na veertig jaar mag het toch al wel iets meer zijn dan gerecycleerde déjà vu, zeker als de ‘blues’ slechts een dekmantel blijkt voor hersenloze rock-‘n-roll. Maar zodra openingstrack ‘Blow My Fuse’ weerklinkt, hoor je onweerstaanbare, behoorlijk lichtvoetige powerblues. En dat blijft zo, elf nummers lang, zowel in de songs met elektrische als die met akoestische gitaar.

Al snel heb je door waar deze zangstijl en dit gitaarspel naar refereren. Een blik op de antecedenten van Brian Tambling confirmeert dat. De (vermoedelijk achtentwintigjarige) zoon van een gitarist is Ier en komt meerbepaald van Cork. En dan gaat bij velen een lichtje branden: ook… Rory Gallagher is van Cork! Brian kijkt ongetwijfeld op naar de onvergetelijke Rory. Hij heeft in elk geval goed geluisterd naar de grootmeester. Maar zijn eigen werk klinkt zo fris dat men allerminst van een copy catmag gewagen. Zoals zo vaak hinkt Vlaanderen een beetje achterop, maar Brian is in Nederland een graag geziene gast. Hij heeft er zelfs een hele tijd verbleven. Tenslotte is hij naar Willemstad op Curaçao gegaan, vanwaar hij zijn loopbaan met diverse formaties verder zet.

Voor ‘Brian Tambling’ heeft hij bitter weinig volk nodig: hij zingt, speelt gitaar en bast. Wietze Krikke speelt drums, hammond, twee keer bas. Hij was tevens de technicus en opnameleider in de Kadushi Studios in Curaçao…en nog veel meer. Bepaalde drumpartijen werden in Nederland ingeblikt met de hulp van specialist ter zake Rob Spijker (speelde o.a. bij Signals, Rory Gallagher tribute band) Felle, maar lekker klinkende bluesrockers als ‘Twice The Fool’, ‘Double Dealers’, ‘Key And Chains’, ‘Devil In Me’ en de midtempo Southern rock van ‘I’m Walking Away’ wisselen af met akoestische momenten ‘Levee Side’ (heerlijke slidewerk) en de afsluitende ‘sentimental journey’ ‘When I Get Home’.

Daartussenin vinden we rustiger werk als ‘The Sky Is Changing’ (dat op méér dan één manier van Steve Wynn had kunnen zijn), ‘Working man’ en het merkwaardige ‘Blues For Gary’, ode aan Gary Moore, een ander belangrijk rolmodel voor Brian Tambling, tevens een hele knappe parafrase van Gary’s bekende emotioneel doorwogen, effectvolle stijl. Veel variatie binnen een klassiek concept, uitstekend gitaarwerk, deinend op de ‘crest of a wave’, goeie vocalen die het grote voorbeeld evoceren, een stel prima songs en de bekende Ierse grinta… Dat alles heeft Brian Tambling te geef op ‘Brian Tambling’.

Antoine Légat

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Kadushi Records

video