KING OF THE TRAMPS – WICKED MOUNTAIN

De “Kings Of  The Tramps” (KOTT) is een originele roots rock band uit Auburn, IA. Hun muziek is een mengeling van hedendaagse roots rock, R&B uit de jaren ‘70, Southern rock en country. Hun sound is beïnvloed door  “The Rolling Stones”, “The Band”, “Little Feat”, “Allman Brothers” en “The Black Crowes”. De groep is 2009 opgericht door de zanger en gitarist Todd Partridge, ex “Salamagundi”, met wie Todd Partridge ruim twintig jaren op trad. De naam van de band verwijst naar de gouden dagen, toen hobo’s en andere rondtrekkenden in Amerika hun geluk of ander vertier zochten. KOTT verwijst in zijn naam naar een spoorweglegende Tex, de “Koning van de zwervers”. Overal waar Tex tussen ’30 en ‘40 kwam, liet hij zijn initialen “Tex K.T.” achter in de nabijheid van een spoorweg. Zijn naam is terug gevonden bij oude spoorwegen en op gebouwen in West Centraal Iowa. 

Met “Wicked Mountain” is KOTT aan een tweede studioalbum toe. Alle elf songs zijn eigen composities van de groep. Dat ze beïnvloed zijn door o.a. “The Black Crowes” hoor je meteen in de opener 1”Car Song”. Het nummer is een roots rocker met ‘Allman’-achtige trekjes, die drijven op de uitgesponnen slides van frontman Todd Partridge.  Ook in 2”Death’s Door” wordt deze ingeslagen rock weg rustig vervolgt. De zang van Partridge is opnieuw krachtig en Adam Audlehelm is hier te horen op keyboard.  3”Old Doc” opent na een korte toelichting in de intro op mondharmonica en klinkt door het ritme van het handgeklap, country en wat gospelachtig. Het wordt naar het einde toe nog een feest waar ‘old doc’ komt en wat langer blijft.  4”Fresh Green Light Of Day” is de eerste rustperiode in het album. Deze ballade is zoals de titel het laat aanvoelen.  Met 5”Music In Your Soul” horen we de groep rond Todd Partridge in een kort country nummer, waarin hij iedereen oproept om naar zijn hart te luisteren; Iedereen heeft, houdt Partridge vol, ‘music in his soul’.  6”Wicked Mountain”, het langste nummer van dit album en ook de titelsong, is opgebouwd rond een chain-gang thema. Je hoort in deze vrij eenvoudige song het gerammel van de kettingen, de cadans van het stappen van de zwetende dwangarbeiders. De tekst is pijnlijk  suggestief (“Climbin’ to the top of Wicked Mountain, locks and chains on my feet”) en Partridge duwt met zijn scherpe gitaarriffs, zijn plectrum nog dieper in de wonden.  7”Leaves Of Grass” valt op door zijn wendingen en psychedelische hallucinante sfeer.  8”Jesus Saves” is qua sfeer en tekstueel ook een opvallend nummer. Partridge zingt: “If Jesus saves, then I’m the devil ‘cause I spend all my time with you. If money is the root of all evil, then I must be a saint.”  Met 9”Get Me To The Church On Time” gaan we op een country tune alert in processie naar de kerk.  Het einde komt in zicht met 10”Kiss My Ass”. De titel liegt er alvast niet om. Het nummer rockt stevig en kon zo uit het repertoire van de “Stones” gehaald zijn. ‘Todd Partridge meets Mick Jagger in Iowa’?…  11”Down On My Knees” is de afsluiter van het album, waarin Charlotte Renze uitzonderlijk de backings doet. Dit rustiger nummer drijft sfeervol en ingehouden op de gitaar grooves. En… de trompet en sax? Die heb ik net niet gehoord onder het luisteren naar dit album…

Voor ik het album kreeg voor deze review te schrijven, had ik nog nooit van de “Kings Of  The Tramps” uit Iowa gehoord. De KOTT met frontman Todd Partridge die alles sterk dirigeert, zijn en klinken Amerikaans. Deze  verzameling van goed geschreven energieke Southern country rock songs, hebben heel wat potentieel en verdienen de aandacht van alle rock liefhebbers. Als je de “King Of The Tramps” tegen komt, moet je niet langer twijfelen, om dit album mee naar huis te nemen of down te loaden, want dit is kwaliteit uit Iowa. Als je naar het album geluisterd hebt en de wind in je hoofd is gaan liggen, zal je begrijpen wat ik bedoel.

Eric Schuurmans

 

Line up:

Todd Partridge: vocals, harmonica, guitars
Justin Snyder: guitars, backings
Adam Smith: percussion, bass, backings
Adam Audlehelm: percussion, keyboards, backings
Ryan Alim: drums, backings
Guests:
Erik Brown: trumpet
Heath Alan: sax
Charlotte Renze: backings (11)

Discography:

2011: “Good People”
2013: “Wicked Mountain”

 

Artiest info
Website  
 

Label: Old School Records

video