VANDES – FRAMED

Negen liedjes en net 30 minuten muziek is het resultaat van het debuutalbum “Frames” van de vanuit Nürnberg, Duitsland opererende folkrockgroep ‘Vandes’ rond zanger en songschrijver Jan van der Holst, multi-instrumentalist Günes Sensoy, bassist Alex Spengler en drummer Andy Pfeifer. Kort durende plaat zal u misschien denken, maar wel een half uur puur genieten van knap ontwikkelde nummers die meteen bij de eerste beluistering in het hoofd blijven nazinderen.

Met voortdurende aandacht voor een vlot in het gehoor liggende melodie schrijft Jan van der Holst ook weldoordachte songteksten, waardoor liedjes als openingstrack “Fighting” en het meteen daarop volgende “Open Up Your Heart” de luisteraar uitnodigen tot reflectie en inleving. Jan van der Holst heeft daarenboven een krachtige en prachtige rockstem zoals we kennen van o.a. Eddie Vedder van ‘Pearl Jam’ of van Paul Rodgers van ‘Free’, ‘Bad Company’ en nu ook ‘Queen’.

“State Of Love & Trust” heeft een aanstekelijke beat aan de basis en rockt mooi, het folkrocknummer “Train Ticket” lijkt op iets van ‘Counting Crows’, terwijl de ballad “Gates Of Gutter” instrumentaal zeer sober wordt gehouden met gitaar, piano en viool en net daardoor enorm weet te beklijven. Ook het melancholische “No Mercy” (zie video) is zo’n simpele, maar o zo mooie song die minstens om de twee uur op de radio zou moeten worden gedraaid.

Bij de wat stevigere rocksongs “Die With A Smile” en “Long Season” moeten we meteen denken aan de grootse sound van een rockband als ‘Kings Of Leon’, waarbij de stem van Jan van der Holst trouwens ook lijkt op die van ‘KOL’-zanger Caleb Followill en dat mag als een groot compliment beschouwd worden.

De song “Green To Blue” is ook zo’n pareltje, mede door de uptempo melodie en het mooie meezingwerk van de onvolprezen Amerikaanse zangeres Paula Frazer, die we kennen als frontvrouw van de groep ‘Tarnation’, maar vooral ook van haar fantastische soloalbum “Indoor Universe” uit 2001 waarop ze liedjes als “Gone” en “The Only One” onsterfelijk maakte.

Er is enorm veel variatie in de negen nummers op dit debuutalbum, wat er op wijst dat deze band nog allerlei richtingen uit kan groeien. Wij denken dat het bijwonen van een live concert van ‘Vandes’ een gedenkwaardig moment zou kunnen opleveren en daarom zouden we het op prijs stellen mocht de groep overwegen om hun prachtige nummers op dit album “Framed” ook eens live op podia in de Benelux te komen brengen. Liever vandaag dan morgen!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video