TONY SPINNER - EARTH MUSIC FOR ALIENS

Tony Spinner werd een halve eeuw geleden geboren in Cape Girardeau in Missouri. Op 9 juni vierde deze sympathieke gitarist zijn vijftigste verjaardag. Zijn eerste kennismaking met de muziek kwam er via de radio. Zo leerde hij Elvis Presley, Little Richard en Chuck Berry kennen. Deze laatste is nog steeds één van Tony's grootste idolen. Toen hij wat ouder werd kreeg hij meer interesse in de zwaardere muziek zoals deze van Jimi Hendrix, Duane Allman, Rory Gallagher, Johnny Winter en Robin Trower. Deze laatste reeks namen hebben nog steeds een belangrijke invloed op de muziek die Tony Spinner nu maakt. De meeste mensen kennen Tony van zijn werk als zanger/gitarist bij Pat Travers, maar nog meer als lid van de super formatie Toto, waar hij van 1999 tot 2009 als gitarist deel van uitmaakte. Maar Tony bleef gedurende die periode ook werken aan een solo carrière. In 1993 bracht hij zijn eerste solo cd 'Saturn Blues' uit en nu in 2013 zit de man al aan zijn negende album 'Earth Music For Aliens'.

Al de dertien nummers voor dit nieuwe album werden geschreven door Tony Spinner en het klinkt misschien wel raar, maar het album van deze Amerikaan is opgenomen in de Trinix Studio in Arnhem, Nederland. Tony nam dit album op met de twee muzikanten die samen met hem op het podium staan tijdens zijn Europese optredens. De Nederlandse bassist Michel Mulder en zijn Oezbeekse drummer Alex Steier die momenteel ook in Nederland woont. Volgens frontman Tony zijn Michel en Alex super muzikanten en hebben zij beiden dezelfde passie als hij om goede muziek te maken. Tony Spinner zegt zelf dit over zijn nieuwe album: "The new CD is here! 'Earth Music For Aliens' is for those of you that feel like you are one of the few who care for real music played by real musicians. An outcast or Alien. This band don't dance or lip sync. In this band the music comes first above all the nonsense involved in the music business. We do it because we love it. I am very proud of this CD and I know you will like it too". En beter kan ik het ook niet verwoorden. Het is een eerlijk, rechttoe rechtaan album geworden met veel spetterend gitaarspel.

Al dadelijk vliegt Tony Spinner er vol overtuiging tegenaan. Veel energie, hoog ritme en indrukwekkende gitaar zijn de hoofdbestanddelen van 'Best Friend'. Ook in 'Dust And Ash' klinkt dezelfde gedrevenheid. Deze eigenschap hebben zowel Tony, Michel en Alex. Hoor maar hoe strak Alex het ritme aangeeft, of naar Michel die zijn bassnaren bijna foltert door de enorme groove en ritme die in de nummers zit. Tony en zijn gitaar, dat is één geheel. Het is niet voor niets dat hij zo gegeerd was bij Toto. Spinner is een subliem gitarist die niet zomaar wat vingeroefeningen doet op de hals van zijn gitaar. Neen, elke noot, elke toon is zorgvuldig gekozen. Het snelle vingerspel op de gitaar komt ook in 'Let Her Go' aan bod. Dit nummer klinkt meer funky en trager dan zijn twee voorgangers. Eindeloos lange nummers met grenzeloos breien op de gitaar hoor je niet op dit album van Tony Spinner. Al de nummers duren tussen de drie en de vijf minuten, en toch staat er indrukwekkend en spetterend gitaar vuurwerk op dit album. Alleen staat hier de gitaar steeds in dienst van het nummer en niet om te laten horen wat men allemaal kan op die zes snaren. 'The Answer' is zeker één van de beste nummers op het album. Tony zijn gitaar snijdt hier door merg en been en de baslijnen van Michel Mulder zijn stevig, zonder franjes maar wel helemaal top. In het voorjaar was Tony Spinner nog in Nederland en op het Bluesmoose Fest gaf hij ons al een voorsmaakje van zijn nieuwe album met het volgende nummer 'Hot Mess'. Toen zeiden we al tegen elkaar, als heel het album zo klinkt dan gaat dat een prima cd zijn. En ja, het nummer klinkt thuis nog steeds even goed en sterk als toen in april op de weide in Groesbeek. Je moet hier weer naar de baslijnen horen die heel je buik doen kriebelen van genot. Het korte en strakke slagwerk van drummer Alex Steier is helemaal af. Het rustpunt op 'Earth Music For Aliens' komt met het trage blues nummer 'Good For Me'. Dit nummer gaat over een slechte relatie en dat ongenoegen hoor je in de gitaar van Spinner. Maar veel meer rust komt er niet. De registers worden weer opengetrokken in het funky rockblues nummer 'Stop'.

Pure ongecompliceerde retro rock over het leven on the road krijgen we in 'It's A Living'. Ook de gitaar klinkt zoals in die tijd en als die even stopt roffelt Alex Steier wel even stevig door tot Tony terug invalt. Dit is tijdloze muziek voor jong en oud. Tony tovert een vettige intense solo uit zijn Gibson in 'Low Down Dirty Shame'. Toch is één van de mindere nummers op de cd. Gelukkig is dat dipje maar van korte duur, want met 'Got What I Wanted' spettert de gitaar weer als nooit tevoren. De ritmesectie ondersteunt de frontman op een grandioze manier. Het vlotte refrein is een leuke meezinger. Van dit soort muziek wordt een mens als ik heel blij. Het akoestische 'Free Now' kan mij niet echt bekoren. Het hoeft niet steeds rock of bluesrock te zijn om goed te zijn moet Mister Spinner gedacht hebben. Om te eindigen speelt hij een echt onvervalst 12 bar blues nummer 'No Good'. Dit is om van te smullen. Knap gezongen, de gitaar die meesterlijk jammert, stevige baslijnen en strak drumwerk. Top nummer.

Op een paar mindere nummers na is dit een prima album, dat zeker bij velen in de smaak zal vallen. Het is een heerlijke mengelmoes van eerlijke rock, blues en funk geworden, gespeeld door drie ras muzikanten. Tony Spinner, Michel Mulder en Alex Steier zouden in april en mei 2014 een tour maken door Europa om 'Earth Music For Aliens' te promoten. Dus voor de fans kijk een beetje op Tony zijn website zodat je niet verrast wordt, want live is Tony Spinner altijd een aanrader en de nummers van dit nieuwe album zullen het zeker goed doen op het podium.

Walter Vanheuckelom


Tony Spinner : Gitaar en zang
Michel Mulder : Bas
Alex Steier : Drums
Artiest info
Website  
 

Label: Grooveyard Records

video