MUDCAT  – YOU BETTER MIND

“Mudcat” is het dynamische blues octet rond frontman Daniel Dudeck. Daniel “Mudcat” DUDECK (gitaar, zang ) is geboren in St. Paul, MS, en groeit op in Tybee Island, GA. Dudeck musiceert aanvankelijk als rondtrekkende busker. Onderweg leert hij van vele Amerikaanse muziekpioniers als Frank Edwards, Cootie Stark, Cora Mae Bryant, Neal Pattman, Dickey Betts en Taj Mahal. Dudeck is een getalenteerde slide gitarist, maar speelt ook piano, ukelele en banjo. Lil’ Joe BURTON (schuiftrombone, zang) begint zijn carrière in 1964 aan de zijde van Chicago blues man Junior Wells (1934-1998). Later tourt hij met nog andere groten als B.B. King, Bobby Womack, Joe Tex en Otis Clay. Eskil WETTERQVIST (drums, washboard, gitaar, bas, zang) drumt en speelt al gitaar vanaf zijn elfde. Zijn professionele muziek carrière begint vanaf zijn twaalfde. Tijdens zijn studies wint hij de ‘The Distinguished Musician’s Award’ en ‘The John Phillip Sousa Award’. Gedurende zijn dertigjarige carrière werkt hij samen met muzikanten als Peter Case, Jerry Peek, Phil Ehart, David Ragsdale, Sue Wilkinson, Orange Hat en nog vele anderen. Wetterqvist tourt in de UK en treedt er o.a. op in Liverpool in ‘The Cavern’. Eskil werkt sinds 2001 met “Mudcat” samen. Shannon KIRK (bas, zang) begint de staande bas te spelen in 2005 en pas later de elektrische bas. Zo ontdekt ze haar liefde voor de jazz muziek. Ze heeft vier jaren in het ‘Allstate Orchestra’ in Maryland en Georgia gespeeld en in het ‘Atlanta Symphony Youth Orchestra’. Ze speelde al samen met Robert Lee Coleman, de gitarist van James Brown en ook met “Ink Spot” Eddie Tigner, Roy Lee Johnson, Beverly Watkins, “Chicago” Joe Jones, Captain Luke en “Lola & The Joe "Lee" Bush Band”.

Het tweede album dat “Mudcat” dit jaar uitbrengt heet “You Better Mind”. Acht nummers zijn geschreven door Daniel Dudeck en nummer is een traditional*. De zang arrangementen zijn gedaan door Eskil Wetterqvist & David Evans en de arrangementen van de blazers door Joseph Burton.     1”When mama’s Happy” [Een bluesy opener met veel lef en bravoure, met Dudeck voluit op slide gitaar en een hele horde alerte blazers uit New Orléans op de tweede rij] – 2”Calamity Jane” [Een ode aan Martha Jane Cannary, alias Calamity Jane, uit Missouri, die in het Wilde Westen naast Buffalo Bill de broek aan had] – 3”Falling” [Een soul ballade met mooie harmonieën en heel wat zakdoeken romantiek] – 4”Spitting In The Eye Of The Devil” [Met tweeën gaan ze voor de hoodrol in, opnieuw een ouderwetse gevoelige slow: pianist Chad Mason en schuiftrombone blazer “Lil” Joe Burton] –5”You Better Mind” * [(traditional) / Het nummer is hen voorgesteld door Bessie Jones (1902 - 1984), een gospel zangeres uit Smithville, GA. Zij had het lied geleerd van haar grootvader, die als slaaf in Afrika geboren was / Een elementaire gospel, opgesierd met knappe koortjes en de grooves van mondharmonicaspeler David “Snave” Evans, die ook even de fluitist van dienst is] – 6”Gone” [In deze track met heel veel aandacht voor de blazers, die hier dan ook uitbundig en soms dissonant schetteren, speelt Norman Fricke bariton sax] – 7”San Antone” [Latino ritmes en zwoele gitaar riffs zijn er te horen tijdens een gebed voor de heilige Antone, dat terug gaat tot in de jaren ‘60] – 8”Commodicide” [Vier zangers, drie blazers, een keyboardspeler en een slide gitaar, daar moeten zullen we het lang mee moeten doen, in dit jazzy hallucinant spinsel] – 9”All Ways” [Dudeck’s slides doen de deur toe… ].

“Mudcat” is een band met vele facetten en invalshoeken. Zowel vocaal als instrumentaal komen ze heel verrassend uit de hoek. Voeg hier een blazerssectie aan toe, dan is het plaatje volledig. Opnieuw en dit is dit jaar niet de éérste, een verrassing voor mij en wellicht ook nog voor vele andere muziekliefhebbers. 

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
MUDCAT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Daryl Dunn - David “Snave” Evans - Shannon Kirk - “Lil” Joe Burton –
Daniel “Mudcat” Dudeck – Eskil Wetterqvist - Chad Mason - Mico Bowles

 

Line up:
Daniel “Mudcat” Dudeck: lead vocals, guitar
Eskil Wetterqvist: drums, harmonies
“Lil” Joe Burton: trombone, harmonies
Shannon Kirk: bass, harmonies, vocals (2)
David “Snave” Evans: guitar, harmonica, flute, harmonies
Chad Mason: keys
Daryl Dunn: sax
Mico Bowles: trumpet

“The Piedmont Playboys”:
“Mudcat”: guitar, vocals
Dan “Dan the Healin' Man” Francis: washboard, percussion
Stephe “Hobo” Reid: harmonica, vocal
George “One-String” Mitchell: oil drum

Discography:
1996: “World Wide Mud”
1999: “Mud, Sweat & Beers”
2000: “Unconditionally”
2000: “Mo’ Better Chicken”
2003: “Kickin’ Chicken”
2004: “I’ll Be Young Once Too”
2005: “The Mess Is On”
2006: “The Pressure / Cold Rainy Day 10”
2007: “Get Your House In Order”
2009: “Freedom Creek” (acoustic album)
2011: “Hot Stuff 1962-2009”
2011: “American Idle”
2012: “Piedmont Playboys Live @ Northside Tavern”
2012: “Mud Pie” (various mud tracks)
2012: “Chicken & Gin”
2013: “Blues”
2013: “You Better Mind”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: 30 Miles Up

video

 

Daniel “Mudcat” Dudeck