OMAR DYKES  – RUNNIN’ WITH THE WOLF

“Omar” Kent Dykes, alias Kent Dykes (McComb, MS, °1950) is een Amerikaanse blues gitarist en zanger? die in Austin, TX, woont. Dykes groeit op in McComb, Mississippi en begint gitaar te spelen vanaf zijn zevende. Op zijn twaalfde speelt hij in zijn eerste band. In 12973, op zijn twintigste in Hattiesburg, Mississippi, richt Dykes “The Howlers” op. Ze treden in het begin vooral op als party band, met op hun repertoire "R&B, R&R en als het moest zelfs een polka. In deze periode is Dykes zich “Omar” gaan noemen en is hij zich gaan interesseren in blues muziek. In 1976 verhuizen “The Howlers” naar Austin, TX, het centrum van de muziek scene en ‘the place to be’ voor beginnende muzikanten; als Stevie Ray Vaughan en Eric Johnson. Na één jaar split de band, omdat voor sommigen full time spelen te veel is. Dykes blijft, werkt aan een nieuwe line up en neemt in 1980 zijn éérste album “Big Leg Beat” (Stomp Records) op. In 1984 volgt een tweede album “I Told You So”. In 1987 tekent Dykes een nieuw platen contract bij Columbia en brengt hij met “The Howlers” een nieuw album “Hard Times” uit. In de nieuwe samenstelling zingt Dykes en speelt hij gitaar, bassist is Bruce Jones en Gene Brandon is drummer. De herstart is gedaan en sindsdien hebben ze meer dan twintig albums opgenomen bij Columbia, Provogue Records en Ruf Records. Omar Dykes wordt o.w.v. zijn stem vaak vergeleken met “Howlin” Wolf, maar wil zelf niet een kloon van deze legende zijn. Hij bundelt zijn bewondering voor “The Wolf” Burnett en Willie Dixon in een nieuw album, met de figuurlijke titel “Howlin’ Runnin’ With The Wolf”.

“Howlin' Wolf”, alias Chester Arthur BURNETT (1910 – 1976), was een Amerikaans blueszanger en –gitarist, die veel invloed heeft gehad op de bluesmuziek. Burnett werkte al jong op een katoenplantage en leerde zo de rauwe zelfkant van de maatschappij kennen. Nadat zijn moeder hem als 11-jarige jongen het huis uit gooide, zocht hij onderdak bij zijn oom die hem vervolgens mishandelde. Na twee jaar ontvluchtte hij het huis van zijn oom en liep 120 kilometer naar zijn vader, die hem liefdevol opnam in zijn gezin. Zijn vader gaf hem op 18-jarige leeftijd zijn eerste gitaar. Blues-pionier Charley Patton leerde hem spelen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Burnett zijn eigen radioshow bij een lokaal station. Daar werd zijn rauwe en doorleefde stemgeluid ontdekt. Hij tekende een contract bij Chess Records en verhuisde naar Chicago. De jonge gitarist Hubert Sumlin, die hem was gevolgd, werd zijn vaste begeleider tot aan zijn dood in 1976. Samen met Muddy Waters was hij de meest toonaangevende blues muzikant van de jaren '50. Met zijn imposante postuur (1,98 m en 130 kg), was zijn voorkomen op het podium indrukwekkend. Willie Dixon schreef "Wang Dang Doodle" speciaal voor “Howlin' Wolf”. Enkele van zijn bekendste nummers zijn “Moanin' At Midnight”, “Smokestack Lightnin”, “Wang-Dang-Doodle”, “How Many More Years” en “Killing Floor”. Willie DIXON (1915 - 1992) was een Amerikaanse blues componist, maar ook producer, pianist, bassist en zanger. Hij werkte sinds de jaren ‘40 al met alle groten van de Chicago blues voor het Chess label, zoals Muddy Waters, Howlin' Wolf, Memphis Slim, Bo Diddley en zelfs Chuck Berry. Veel van zijn songs zijn ook door andere artiesten uitgebracht. Neem het nummer “Little Red Rooster”: “Rolling Stones”, “The Doors”... In 1992 vertaalt André van Duin zijn "I'm Nervous" als "De Zenuwpees". Willie Dixon overleed op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. Enkele Willie Dixon’s klassiekers zijn “Little Red Rooster”, “Back Door Man”, “Spoonful”, “I Just Wanna Make Love To You”…

Van de vijftien tracks op het nieuwste album van Omar Dykes is er één van Kent Dykes, acht van Chester Burnett en zijn er  zes van  Willie Dixon.     1”Runnin’ With The Wolf” [Kent Dykes] <BURNETT> 2”Killin’ Floor” 4”Howlin’ For My Baby” 7”Riding In The Moonlight” 8”Who’s Been Talkin’” - 10”Worried All The Time” 11”Smokestack Lightning” 13”I’m Leavin’ You” 14”Tell Me What I’ve Done” <DIXON> 3”The Red Rooster” 5”Spoonful” 6”Ooh Baby, Hold Me” 9”Back Door Man” 12”Do The Do” 15”Wang Dang Doodle.

Voor Omar Dykes is dit album een tribute album aan twee van zijn grote voorbeelden: Chester Burnett, alias “Howlin’” Wolf en Willie Dixon, omdat hun impact op de muziek heel groot is. “Howlin Wolf” werkte ieder nummer dat hij schreef af, met het stof van de Delta en Willie Dixon voegde er het geruis en de sleur van de grote stad aan toe. Niettegenstaande Willie Dixon nummers schreef voor Muddy Waters, Sonny Boy Williams en Little Walter, wist hij ook precies hoe hij de stijl en “Howlin’” Wolf’s benadering van de muziek moest verstaan. Omar Dykes geeft aan alle nummers een persoonlijke draai en maakt van iedere boogie en shuffle zijn feest.  

Eric Schuurmans

 

Line up album:
Omar Dykes: vocals, guitar (1-3,5-7,9-11,13-15)
Guitar::Eve Monsees: (4,8,12)
Derek O’Brien: (1,5,6,11,13,15)
Casper Rawls: (9,10)
Bass::Ronnie James: (1,2,4-6,8,11-15)
Bruce Jones: (3,7,9,10)
Keys:Ted Roddy: harmonica (1,11)
Nick Connoly: organ: (8,9,15)
Drums::Wes Starr: (1,3,5-7,9-11,13,15)
Mike Buck: (2,4,8-claves,maracas,12-cow bell,14,15-tambourine)
Horns::Mark “Kaz” Kazanoff: tenor sax: (8,12)
Lez Izmore: baritone sax: (8,12,15)

Discography “Omar Dykes (& The Howlers”):
1980: “Big Leg Beat” - Stomp
1984: “I Told You So” - Dixiefrog
1987: “Hard Times In The Land Of Plenty” - Columbia
1988: “Wall Of Pride” - Columbia
1990: “Monkey Land” - Antone's
1991: “Blues Bag” - Provogue (solo album)
1992: “Live At Paradiso” - Provogue
1993: “Courts Of Lulu” - Provogue
1994: “Muddy Springs Road” - Provogue
1995: “World Wide Open” - Provogue
1996: “Southern Style” - Provogue
1998: “Swing Land” - Provogue
2000: “Live At The Opera House” - Provogue
2000: “The Screamin' Cat” - Provogue
2001: “Big Delta” - Provogue
2004: “Boogie Man” - Ruf Records
2006: “Bamboozled: Live In Germany”
2007: “On The Jimmy Reed Highway” - Ruf/Bonnier Amigo
(with Jimmie Vaughan, Lou Ann Barton and others)
2009: “Big Town Playboy” - Ruf Records
2012: “Essential Collection - Ruf Records
2012: “I'm Gone” - Big Guitar Music
2012: “Too Much Is Not Enough” - Big Guitar Music
2012: “Just A Little Bit More” (with Gary Primich)
2013: “Running With The Wolf” - Mascot Label Group

Band members:
Omar Dykes: vocals, guitar
Bruce Jones: bass
Gene Brandon: drums
Stephen Bruton: guitar
Paul Junior: bass
Steve Kilmer: drums
Mark Hallman: percussion
Gary Pimrich: harmonica
Nick Connolly: organ

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue Records

video