THE JAMIE FREEMAN AGREEMENT – 100 MILES FROM TOWN

“Just You” was in 2011 de debuutplaat van de Britse singer-songwriter Jamie Freeman uit Lewes, East Sussex. Twee jaar later heeft hij een vaste begeleidingsband rond zich geformeerd waardoor zijn tweede plaat “100 Miles From Town” op de markt zal komen als zijnde het nieuwe album van ‘The Jamie Freeman Agreement’ zoals de band nu heet.

‘100 Miles From Town’ bestaat uit 12 Americana-songs met vooral folk-, rock- en countryinvloeden. Voor drie van de 12 songs kreeg hij vocale bijstand van gerenommeerde gastmuzikanten. Zo begint de plaat met het nummer “The Knight” dat hij met Rebecca en Megan Lovell van de folkrockgroep ‘Larkin Poe’ brengt, voor “Steel Away” springt de Texaanse zangeres Brandy Zdan (van ‘Twilight Hotel’ en ‘The Trishas’) vocaal bij en bij het lekker swingende rock’n’roll-nummer “Two Sugar Baby” helpen de Britse ‘fingerpicking’ gitarist Richard Smith en het Canadese vrouwelijke folktrio ‘The Good Lovelies’ een handje (of beter stemmetje) mee met aanstekelijke ‘doo wops’.

Op de video bij deze recensie kunt u genieten van het twangende countrynummer “Hey Hey Indianna!” dat als eerste single uit dit nieuwe album werd uitgebracht. Verder zingt permanent bandlid Rachel Davis uitstekende harmony vocals op de meeste andere songs van dit album, waarbij we een speciale vermelding willen geven aan de nummers “Key Of Me”, het rockende “Scrabble In Afghanistan”, het geheel akoestisch gebrachte gospelnummer “Hey Mama” en de twee zeer mooie en hitgevoelige liedjes “It’s Your Lucky Day” en “Annie Ran Away”.

Mark Chadwick, de frontman van de Britse rockgroep ‘The Levellers’, was prominent aanwezig bij de opname van de plaat als adviserend producer naast de echte albumproducer, Jamie Freeman zelf. Hoewel de gebrachte muziekstijl duidelijk naar Americana overhelt, blijft het gehele album eerder Brits dan Amerikaans klinken, vooral door de uitspraak van het Engels dat Jamie Freeman hanteert, waarbij er nooit sprake is van enig geforceerd Amerikaans accent.

Ik recenseerde hier onlangs het album “Stay True” van de Engelse formatie ’Danny & The Champions Of The World’. Wel, bij het beluisteren van “100 Miles From Town” van ‘The Jamie Freeman Agreement’ heb ik regelmatig aan die plaat en die groep moeten denken. En dat mag als een groot compliment voor de kwaliteit van dit tweede album van deze Britse folkrocker beschouwd worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Union Music Store

video