ZACHARY CALE – BLUE RIDER

Het Duitse platenlabel ‘JellyFant Records’ brengt hun albums tot op heden enkel in vinylversie op de markt. De hardwerkende krachten achter dit label slagen er echter heel goed in om internationale artiesten voor hun originele benadering van de platenmarkt te winnen.

Zo verkoos de 35-jarige Amerikaanse singer-songwriter Zachary Cale uit Brooklyn, New York om de release van zijn nieuwe, vierde album “Blue Rider” aan ‘JellyFant Records’ toe te vertrouwen. Cale is een muzikant die invloeden uit de folk-, country-, blues-, pop- en rockmuziek in zijn liedjes verwerkt. De Amerikaanse muziekpers vergelijkt zijn emotionele en kwetsbare liedjes en zijn stem met die van andere beroemde singer-songwriters zoals Townes Van Zandt, Bob Dylan en Nick Drake.

Zachary Cale debuteerde in 2005 met het album “Outlander Sessions” dat pas in 2008 een opvolger kreeg in de vorm van de plaat “Walking Papers”. Nog eens drie jaar later volgde een derde album met “Noise Of Welcome” en nu is er met “Blue Rider” dus een vierde plaat aan zijn nog vrij beperkte discografie toegevoegd. Hij treedt frequent op in Amerika en in Europa en is ook mede-eigenaar van een eigen onafhankelijk platenlabel ‘All Hands Electric’ in de Verenigde Staten.

Zijn folkballads typeren ook nu weer dit nieuwe album, te beginnen met het op bijgaande video in een akoestische live versie te beluisteren nummer “Unfeeling”. Op alle songs tekent hij zelf voor de begeleiding op akoestische gitaar, terwijl hij lichtjes mompelend zijn songteksten zingt bij de vlot in het gehoor liggende melodieën. “Dollar Day (Work Song)” is zo’n oorwurm, net als het zeer mooie liedje “Dear Shadow” dat wij als onze favoriete song uit deze plaat willen bestempelen.

De ‘Dylan’ in Zachary Cale komt het meest naar boven in het verhalende nummer “Blood Rushes On” en zijn persoonlijke stijl van ‘fingerpicking’ gitaar spelen wordt het felst benadrukt in het knappe liedje “Wayward Son” dat handelt over het verlies van een relatie en de troosteloze eenzaamheid in een verlaten huis. Toch besluit hij deze plaat met een optimistische noot in het positief georiënteerde nummer “Noise Of Welcome”.

Zachary Cale is een talentrijke singer-songwriter die dringend dient te worden ontdekt en dan naar onze contreien moet afzakken om zijn betoverende liedjes voor het Europese publiek live te komen vertolken. Tot het moment is aangebroken dat dit zal gaan gebeuren, kunt u alvast nu al genieten van de acht mooie liedjes op het nieuwste album “Blue Rider” van deze moderne liedjestroubadour.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: JellyFant Records

video