THE HENHOUSE PROWLERS – BREAKING GROUND

Ben Wright (banjo en zang), Starr Moss (gitaar), Jon Goldfine (contrabas), Dan Andree (fiddle) en Grant Ziolkowski (mandoline) vormen sinds 2004 samen de Amerikaanse bluegrassmuziek spelende groep ‘The Henhouse Prowlers’ uit Chicago. Ze debuteerden in 2006 met een titelloos album, waarna in 2009 “A Dark Rumour” volgde en nog twee andere platen op de markt kwamen met “Verses, Chapters, And Rhymes” in 2011 en “Direct From Chicago” dat vorig jaar werd uitgebracht.

Met hun recent op de markt verschenen album “Breaking Ground” zorgt het kwintet met dertien nummers weer voor drie kwartier pure fun met hun energieke, op ‘top speed’ gebrachte muziek. Zoals op al hun vorige platen spelen ‘The Henhouse Prowlers’ ook hier weer vooral nieuwe eigen nummers, naast de herbewerkte traditional “Pretty Polly” en een coverversie van “Ain’t Too Proud To Beg”, de soulhit van ‘The Temptations’ die in 1966 als opvolger voor hun immense wereldhit “Get Ready” werd gelanceerd.

Maar het zijn vooral hun eigen composities die op “Breaking Ground” centraal staan. Elk bandlid heeft één of meerdere songs aangebracht voor de opname van deze plaat, waardoor er zelfs binnen dit toch vrij stereotiepe muziekgenre toch meer dan voldoende diversiteit werd gecreëerd.

Leadzanger Ben Wright tekende paraat voor openingstrack “Why Is The Night So Long”, “Scratching Post” en albumafsluiter “Rosebud Rounds The Yard”. Jon Goldfine was de componist van “Lonesome Road”, “Soul Saver” en albumtiteltrack “Breaking Ground” en Starr Moss schreef “Drunk Again” en “Another Train”. Dan Andree fiddelt er lustig op los in het door hem gecomponeerde “The Track” (zie video) en de mandoline van Grant Ziolkowski steelt de show bij het door hem geschreven nummer “Den Of Sin”.

Bluegrass-koning Bill Monroe wordt duidelijk bewonderd door alle leden van ‘The Henhouse Prowlers’ die de door hem populair gemaakte muziek met trots verder verspreiden over Amerika en de rest van de wereld. Het hoeft dan eigenlijk ook niet speciaal vermeld te worden dat een live optreden van deze vrolijke bende een gebeurtenis op zich is. Wie weet kunnen we dit binnenkort ook eens meemaken aan deze zijde van de grote oceaan.

(valsam)

Henhouse Prowlers - The Track from Urbana Basement on Vimeo.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Prowlers Music

video